Gotovo sat vremena trajala je rasprava uoči početka sjednice Gradskog vijeća na kojem su dvije točke uvrštene po žurnom postupku. Jedna od njih bila je novi sastav Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice. Ta je točka naišla na osporavanje Kluba HDZ-a da bi bila skinuta jer je u međuvremenu jedan od predloženih članova odustao.

U novi sastav Upravnog vijeća od strane većine vijećnika predloženi su Ivan Matešić, Marjana Borić i Renato Petani.

Bruno Milin rekao je da ne vidi razlog za uvrštavanje po žurnom postupku jer su prošli mjeseci od razriješenja upravnog vijeća i može ići u redovni proceduru.

- Vijećnica Botić je bila za smjenu Marjane Bakmaz jer u upravnim vijećima ne trebaju biti gradski vijećnici, a ovdje su ona i bivši vijećnik SDP-a Matešić. Nemamo nikakvu informaciju ni o kandidatu Petaniju, rekao je Milin. 

HDZ je za članicu predložio Tatjanu Aparac Jelušić, ali je Odbor za imenovanja odbacio prijedlog.

- Vijeće bira između stručnosti i čistog revanšizma. Pozivamo na razum i skidanje ove točke dok se glave ne ohlade.

Marko Vučetić podsjetio je kako je organizirao tribinu o Znanstvenoj knjižnici na koju se nisu odazvali predstavnici HDZ-a.

- Vi ste vijećnici iz HDZ-a zarobljenici refleksa teritorijalnost i i to vam oduzima ljudski lik. Ako prihvatimo da vijećnici ne budu članovi UV-a slažem se, ali onda ćemo morati napraviti izgon vijećnika iz svih vijeća, uključujući Kazališno. To vijeće ne vodi Ava Karabatić, pa ne vidim zašto ne bi bilo u stanju zakonito raspisati natječaj. U njemu sjedi vaša vijećnica i trebalo je biti raspušteno, odgovorio je Vučetić.

Gradonačelnik Dukić upozorio je kako od Znanstvene radimo sprdnju.

- Mene baš interesira tko je taj profesor Petani, o kome se radi. Na odboru glasuju za njega a ne znaju o kome se radi.

- Profesor Petani je zaposlenik Znanstvene knjižnice u mirovini, sramota da ne znate tko je. To je kao da tražite životopis Ante Gotovine za imenovanje generalom, odgovorio je Vučetić.

Rubeša je rekao da ne želi da okupatorsko sveučilište oduzme gradu Znanstvenu te se namjerava pridružiti Gradskoj knjižnici.

- Idu politički predstavnici jer je potrebno donijeti političku odluku i pripojiti je Gradskoj knjižnici a ne prepustiti je Sveučilištu i Zadru, rekao je Rubeša.

Vučetić je nakon stanke predložio da se točka povuče s dnevnog reda, a s članovima klubova raspravit će se o članovima svim kulturnih vijeća.

- Petani mi je javio da zbog konteksta ne želi biti član UV-a, rekao je Vučetić.

Predsjednik Odbora za izbore imenovanja Enio Meštrović suglasio se s prijedlogom i najavio kako će ulogu umjesto Petanija, rekao je Meštrović, prihvatiti bivša ravnateljica Znanstvene knjižnice Milenka Bukvić.

U ime Kluba SDP-a, Daniel Radeta predložio je da se točka zadrži, s promjenom u sastavu vijeća, ali je Vučetić stavio točku na glasanje i ona je skinuta.