Zašto, gradonačelniče, obmanjujete i svoje glasače i kao liječnik svoje pacijente, da će Zadar do kraja godine dobiti linearni akcelerator? To pitanje Branku Dukiću postavila je na sjednici Gradskog vijeća Irena Dragić (SDP), podsjećajući na najave iz predizborne kampanje 2021, a potom i iz 2022., da će u tim godinama akcelerator stići.

- Kao gradonačelnik i vijećnik duboko ste svjesni da to nije moguće. Zašto to radite najranjivijim skupinama našeg društva, onkološkim bolesnicima?, pitala je Dragić.

- Znam da vam je teško kada kažemo da ćemo dobiti linearni akcelerator, jer da je po vama, grad ga nikada ne bi dobio, replicirao je Dukić.

Podsjetio je kako se u Hrvatskoj sva visoka tehnologija u zdravstvu koncentrira u četiri velika centra, i kada je svojedobno Zadar dobio CT, uz sudjelovanje Zadarske županije i gospodarstvenika, njega su kao mladog liječnika pitali zašto to dolazi u Zadar.

- Nije bilo lako dobiti linearni akcelerator, zahvaljujem političkoj odluci premijera Plenkovića zbog koje je Zadar na popisu prve četiri ustanove koje će ga dobiti. Bolnica, Grad Zadar i Liga protiv raka napravili su sve kako bismo bili za to spremni, educirali smo osoblje, obišli smo mjesto gdje će biti postavljena, radovi će biti gotovi do ljeta, a sredstva koja imamo u Ligi utrošit ćemo za edukaciju i nabavku dodatne opreme. I meni se ponekad čini da ide sporo, u ponedjeljak imam sastanak s ministrom Berošem na tu temu, ali činjenica je da će Zadar uskoro dobiti ovaj uređaj, rekao je Dukić.