Iz Ureda gradonačelnika poslan je pisani i usmeni poziv za sastanak u ponedjeljak predstavnicima klubova vijećnika te vijećnicima izvan klubova.

I dok Klub SDP-a, prema onom što je jučer objavio predsjednik Daniel Radeta, čeka upute Ministarstva uprave i pravosuđa budući da je zadarska situacija presedan u praksi lokalne samouprave u Hrvatskoj, dva druga kluba većine vijećnika imaju uvjete.

Predsjednik Kluba AM Ante Rubeša sutra će pozvati novinare da budu svjedoci dogovoru na koje ih je gradska vlast pozvala tražeći da povuku sporne amandmane kako se ne bi išlo u sudsko dokazivanje koje će kako se probojavaju dugo trajati. Za sada su to dvije opcije, s tim da prva nije pravno sigurna kako to tvrdi Radeta a provjera predsjednik GV, Marko Vučetić. Alternativa za dogovoru nisu novi izbori za Gradsko vijeće, kako se to javnosti prodaje jer Proračun 2023. je usvojen.

 Raspuštanje Gradskog vijeća Zadra teoretski nije opcija niti u slučaju ako bi Visoki upravi sud ustvrdio da je proračun nezakonit. Gradsko vijeće samo će odlučiti o svojoj sudbini daljnjim odlukama o proračunu.

I vijećnik Rubeša je u dilemi oko toga što se može napraviti bez uputa resornog ministarstva ali ostaje pri stavu kako o tome je li nezakonit proračun zbog spornih amandmana, odluku treba donijeti Viši upravi sud.

- Ako se novinari ne pozovu na sutrašnji sastanak, ja na dogovoru iza zatvorenih vrata ne želim sudjelovati kako se bi opet dogodilo da se oni u javnosti prikazuju kako kome odgovara, kaže Rubeša. On će inzistirati na tome da Gradonačelnik odmah počne primjenjivati amandmane koje su oni izborili i izglasali u proračunu.

Svoje uvjete ima i nositelj Nezavisne liste, Enio Meštrović.
- Prvo što tražimo je od Gradonačelnika ispriča nama i građanima za sve što smo prošli ovih mjesec i po dana kada su nas vrijeđali, etiketirali, proglašavali neprijateljima razvoja Grada pa čak i prijetili. Ponosan sam na moje ljude koji su to sve trpjeli i nisu reagirali niti jednom ružnom riječju, rekao je Meštrović. Vijećnici s Nezavisne liste EM, prema njegovim riječima žele dobro građanima i na to imaju pravo sa svojim amandmanima.

- Od naših devet amandmana, pokazalo se kako samo dva nemaju financijsko uporište. Ali je pitanje je li zakonit proračun kojeg je predložila manjina ili amandmani većine. Ako budu i dalje optuživali... neka Enio to i sve drugo kaže na sastanku kod gradonačelnika Branka Dukića, koji je sazvan za 13 sati.