U parku Vruljica, Grad Zadar i Dječji vrtić Latica, partneri u EU projektu, službeno su otvorili prvi senzorički parka u Zadru.

Ovo će biti mjesto u kojem će se djeca s teškoćama u razvoju uključiti u zajdnicu s  djecom bez poteškoća a što je našim korisnicima iznimno važno, kazala je  Anita Rudić, nova ravnateljica Dječjjeg vrtića Latica.

Događaj otvaranja nisu propustili novi ministar Šime Erlić kao i državna tajnica Marija Pletikosić koji su u neformalnom izdanju govorili uz gradonačelnika Branka Dukića i tom događaju dali politički pečat.

Subotnjem otvaranju pogodovala je relativno manja hladoća za druženje i igru na otvorenom - u Vruljici koja je promijenila svoj izgled.

U projektu Inclusive play park, Vruljica koja je uvijek bila mjesto za igru djece, prenamijenjena u inkluzivno senzoričko igralište s 20 novih sprava.

Time je ovaj javni prostor otvoren i za najranjivije skupine u društvu, za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, koja po prvi puta u svome gradu mogu koristiti vrtuljke, ljuljačke i brojne druge sprave za igranje, posebno prilagođene upravo njima.

U izgradnju senzoričkog parka Vruljica uloženo je više od 390 tisuća eura, a 85% su sredstva povučena iz fondova Europske unije

Ovim povodom gradonačelnik Branko Dukić pozvao je građane posebno djecu da Vruljicu od danas koriste na radost i dobrobit.


Projekt INCLUSIVE PLAY jedan od ključnih projekata za promicanje socijalne inkluzije djece i osoba s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Upravo kroz ovaj projekt park Vruljica doživio transformaciju u prvo inkluzivno senzoričko igralište u Zadru s preko 20 novih sprava za igranje u kojima sada sva djeca mogu uživati.


Prostor parka pomno je osmišljen tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz osjetila potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Veliki je to iskorak u podizanju kvalitete u opremanju javnih prostora namijenjenih i za najranjivije skupine u društvu, za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, koja po prvi puta u svome gradu mogu uživati u ljuljačkama, koristiti vrtuljak i druge brojne sprave za igranje, posebno prilagođene baš njima po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete.


Projekt INCLUSIVE PLAY sufinanciran je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. - 2020. ukupne vrijednosti 948.203,15 EUR, od čega budžet Grada Zadra iznosi 394.563,00 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije uz stopu sufinanciranja 85%