U Zračnoj luci Zadar pri kraju je priprema za primjenu Schengena koji je za sve aerodrome u Hrvatskoj odgođen do 26. ožujka.

Tada počinje ljetno računanje vremena i početak nove sezone međunarodnih letenja. I dok će putnici zemalja koji pripadaju zoni, sada prolaziti bez policijske provjere putovnice, na zadarskom aerodromu napravljena je non-schengnen zona. Ono što ostaje je prolazak kroz zaštitni pregled na ulazu u prostor za međunarodne letove u putničkoj zgradi.

Uz zgradu terminala nadograđen je montažni objekti kao privremeno rješenje koje je koštalo 2,2 milijuna eura jer će ta zona jednog dana biti napravljena unutar buduće zgrade terminala.

Međunarodni dolazak i odlazak za non-schengnen su zapravo kontejneri. Posao za njihovo postavljanje od Zračne luke Zadar dobili su Jedinstvo iz Krapine i Krekić Avangard.
Non-schengnen zona i dalje će imati režim provjere putnika koji zrakoplovom dolaze iz Beograda, Londona, Dablina, Bukurešta, odnosno zemalja koje ne pripadaju Schengenu.

I dok će aerodromska policija preseliti u kontejnere, odnosno non- schemgen zonu, carinska služba ostaje prisutna i slobodna za svoje kontrole u obje zone.