Ovog tjedna na Županijskom sudu u Splitu nastavlja se suđenje protiv bivših načelnika Postaje prometne policije Zadar, Ivice Rumore i Luzarija Kulaša, kojih se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno sudjelovanje u zataškavanju prebrze vožnje bivšeg zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Kako doznajemo od glasnogovornika splitskog suda Dinka Mešina, rasprava je zakazana za četvrtak, 9. veljače. No suđenje nije daleko odmaklo. Naime, kao i u slučaju koji se vodi protiv zadarske sutkinje osumnjičene za primanje mita, došlo je do promjene sudaca, a što znači da se postupak vraćao na početak.

- Za predmet je od 09.12.2020. bila zadužena sutkinja Višnja Strinić, te je potom od 05.05.2022. predmetom zadužen sudac Mile Rebić, informacije su suda.

Podsjetimo, Rumoru se sumnjiči da je od policajaca, kojima je bio nadređen, zatražio i preuzeo zapisnike i izvješća o izmjerenoj brzini kretanja vozila kojim je upravljao Ćelić, nakon čega nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja prometnog prekršaja. Kulaša se pak sumnjiči da je kao njegov nasljednik nastavio držati predmet u ladici sve dok se novinari nisu krenuli raspitivati za taj slučaj.

U međuvremenu Ćelić je pravomoćno oslobođen optužbe jer je tadašnji Prekršajni sud u Zadru zaključio da je bio na službenom zadatku te da vožnjom od 150 km/h kroz Briševo nije ugrožavao druge sudionike u prometu. Takva presuda izazvala je nevjericu javnosti, ali i otvorila pitanje potrebe prikrivanja događaja za kojeg je sud utvrdio da nije ni bio sporan.

No tijekom izvanrednog nadzora zbog Ćelića, koji je danas načelnik Policijske akademije, u PU zadarskoj otkriven je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja i to bivšeg načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara koji je kroz Sabunike vozio 122,5 km/h. Stoga će obrana bivših šefova zadarske Prometne policije morati pravdati i držanje tog predmeta u ladici.