Zadranin Pave Ninčević sa svojim je timom iz startupa GREENER osvojio prvo mjesto i novčanu nagradu od 10.000 eura u finalu LAQOthona, nagradnog natječaja idejnih tech rješenja na temu održivosti, održanog u sklopu jubilarnog 10. Bug Future Showu u Zagrebu.

Prvoplasirani GREENER oduševio je stručni žiri svojim projektom GGO3 GoGreenOzonato o kojem smo već pisali. Radi se o revolucionarnom sustavu koje ozon i sve benfite ozona stavlja u prvi plan prilikom kreiranja ekološki prihvatljivog alata za poljoprivredu i različite procese proizvodnje.

- Presretni smo zbog osvojenog prvog mjesta, ideju smo razvijali pet godina. Nagradu LAQOthona ćemo iskoristiti za daljnja istraživanja, nadamo se da ćemo u skorije vrijeme formirati cjeloviti sustav za zaštitu bilja kako bi mogli pomoći poljoprivrednicima, izjavio je Pave Ninčević u ime pobjedničkog tima.

Drugo mjesto pripalo je Deep Green Carbon Offsets koji je nagrađen s 5.000 eura za idejno rješenje koje koristi potencijal algi za borbu protiv klimatskih promjena. Treće mjesto osvojilo je NADES Design za idejno rješenje o korištenju zelenih otapala u različitim industrijama, a sve s ciljem smanjenja CO2 emisija.

O pobjednicima prvog LAQOthona odlučivao je stručni žiri u sastavu - Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, Marko Capek, stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Maja Krejči, osnivačica Zuluhooda, pobjedničkog startupa na Idea Knockout 2022, Tanja Ivančić, dugogodišnja tech novinarka Večernjeg lista te Miroslav Wranka, lead game designer u Terrible Creations i freelance IT novinar.

- Zadatak nije bio nimalo jednostavan. Odabrati 10 projekata među pristiglih 250 prijava bio je pravi izazov, jednako kao i izabrati najboljih troje među top 10. Sigurni smo da smo izabrali vrhunske projekte koji će svojim idejama i rješenjima mijenjati svijet na bolje. Zahvaljujem svima koji su prijavili svoje ideje, svojim kolegicama i kolegama iz žirija na predanosti i sjajno odrađenom poslu, a zatim i finalistima i pobjednicima prvog LAQOthona. Kvaliteta predloženih rješenja potvrđuje činjenicu da među nama ima sjajnih inovatora i stručnjaka uz čija rješenja nas čeka sigurnija, zdravija i bolja budućnost. Zato već sada mogu najaviti da uskoro krećemo s pripremom novog izdanja LAQOthona, istaknula je Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja te predsjednica LAQOthon žirija.

Nakon što je korisnicima nedavno omogućio inovaciju praćenja emisije CO2 u vožnji, kao nastavak svojih održivih inicijativa, LAQO, prvo hrvatsko 100 posto digitalno osiguranje i tech inovacija Croatia osiguranja koje djeluje u sastavu Adris grupe, osmislio je nagradni natječaj LAQOthon. Tech idejna rješenja koja život čini održivijim bilo je moguće prijaviti na natječaj kao pojedinac ili kao dio tima. U nešto manje od mjesec dana trajanja, na natječaj je pristiglo više od 250 prijava. Najviše ih je zabilježeno u kategorijama poljoprivrede, prometa, kemije, zdravlja, recikliranja i prehrane.