Na jučerašnjoj prezentaciji zapljene droge zadarskoj policiji izneseni su i statistički podaci za prošlu godinu, u kojoj su policijski službenici Policijske uprave zadarske otkrili 138 kaznenih djela za koja je prijavljeno 63 počinitelja od čega 60 za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i 3 za kaznena djela Omogućavanje trošenja droga. Također evidentirano je i 205 prekršaja iz domene kriminaliteta droga za koje je prijavljeno isto toliko počinitelja, od čega 184 muške i 21 ženska osoba.

Također, tijekom 2022. godine, u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske dovedeno je 28 osoba (24 muške i 4 ženske osobe) zbog sumnje da su počinili kaznena djela iz domene kriminaliteta droga.

Po vrstama droge na području Policijske uprave zadarske najčešće se zapljenjuje droga cannabis tipa marihuana.

Policijski su službenici su 2022. godini su u 382 zapljena droga, između ostalih, pronašli i oduzeli: 16.057,9 grama marihuane, 2.118,7 grama amfetamina, 1.205,89 grama kokaina, 787 komada kanabis biljke i 499 komada tableta ecstasy. Sva oduzeta droga proslijeđena je u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Također, policijski službenici provode i niz aktivnosti vezano za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja i posljedica prometnih nezgoda koje izazivaju vozači pod utjecajem droga. Sve policijske postaje opremljene su uređajima za detekciju prisutnosti droga u organizmu.

Tijekom 2022. godine 149 vozača testirano na droge, kod 18 vozača utvrđena prisutnost droga te je 81 vozač odbio testiranje na droge. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači su prekršajno sankcionirani.