U četvrtak, 9. veljače s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat se Javna sociologija pod nazivom Kriza i budućnost hrvatskog ribarstva.

Sudjeluju doc. dr. sc. Branka Ančića s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te doc. dr. sc. Dražena Cepića i doc. dr. sc. Ivana Puzeka sa zadarskog Odjela za sociologiju, koji će predstaviti rezultate projekta „Održivo ribarstvo: društveni odnosi, identitet i zajedničko upravljanje jadranskim ribolovnim resursima", koji se provodi na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, pod financiranjem Hrvatske zaklade za znanost.

Premda je ribarstvo do sada u hrvatskoj znanosti i visokom školstvu većinom istraživano u kontekstu morske biologije, agronomije i drugih prirodnih i tehničkih znanosti, kroz projekt se ono uspostavlja kao predmet sociološkog istraživanja.

Cilj projekta je nadopuniti područje znanja o ribarstvu u Hrvatskoj kroz istraživanje samih ribara, njihovih vrijednosti, želja, načina života, motivacije, društvenih odnosa i drugih tradicionalno socioloških tema.

Predavanje će se fokusirati na tri aspekta koja predstavljaju izvor kriza i problema, kako u hrvatskom tako i u globalnom ribarstvu: radne uvjete (prihodi, zadovoljstvo poslom, zdravlje), dimenziju neformalnosti (ilegalne prakse, stavovi prema mjerama) te moduse udruživanja ribara (participacija, komunikacijski obrasci, povjerenje).

Program se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i rasprava - Javna sociologija, u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar te uz financijsku podršku Hrvatskog sociološkog društva i Sveučilišta u Zadru.

Prijenos događanja može se pratiti i uživo putem Facebook stranice - Javna sociologija Zadar.