Prvi slučaj poništenja javne nabave zbog situacije s gradskim proračunom dobio je nastavak kod Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Komisiji se obratio Strabag, poznata građevinska firma koja je ostala kratkih rukava na natječaju Grada Zadra za rekonstrukciju Ulice Admirala Jakova Šubića od Cezana, kojom se planirala izgradnja šire prometnice s nogostupom između Bilog briga, odnosno Splitske ulice i Ulice Nikole Tesle na Plovaniji.

Na natječaj procijenjen na 6,6 milijuna kuna pristiglo je šest ponuda, od čega su tri odbačene zbog više cijene, a jedna zbog neudovoljavanja dodatnog uvjeta. Od dvije valjane ponude, Strabaga i Vodoinstalacije, bila je povoljnija Strabagova s 5,7 milijuna kuna. Međutim, kada je došlo do trenutka da se moralo odlučiti o najpovoljnijem izvođaču, gradonačelnik Branko Dukić poništio je natječaj zbog nedostatka financijskih sredstava u „mini proračunu" koji je trenutno na snazi.

- Gradonačelnik je dana 12. siječnja donio je Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje 2023. godine, a u kojoj nisu planirana financijska sredstva za sklapanje ugovora u predmetnom postupku javne nabave. Naručitelj u trenutku pokretanja predmetnog postupka nije imao saznanja da se neće moći izvršavati sklopljeni ugovor po provedenom predmetnom postupku javne nabave zbog nedostatka financijskih sredstava, nego su navedene okolnosti postale naknadno poznate, nakon što je pokrenut predmetni postupak, navedeno je u obrazloženju Povjerenstva.

Temelj za žalbu Strabaga na ovakav ishod natječaja bit će poznat nakon odluke Državne komisije o njezinoj osnovanosti.