Bi li gradonačelnik Branko Dukić mogao barem na neko vrijeme spasiti KK Zadar pozajmicom iz gradskog proračuna, iako se iz njega financiraju samo nužni rashodi? Naime, prošle godine, kada je klub potrošio 5 milijuna kuna iz proračuna, Dukić je iskoristio diskrecijsko pravo i klubu u travnju dao pozajmicu od 700.000 kuna, iako za to nije imao suglasnost Gradskog vijeća.

Novinari su na konferenciji za medije direktora KK Zadar Davida Gunjevića pitali postoji li takva mogućnost, s obzirom da bi to značilo podmirenje plaća barem za jedan mjesec (oko 80 tosuća eura), ali on nije znao odgovor.

Pročelnik UO za financije Ivan Mijolović kaže da takvih mogućnosti nema.

- Prošle godine gradonačelnik je iskoristio diskrecijsko pravo i dao zajam koji je kasnije vraćen. Ove godine to nije moguće. Prvi je razlog taj da je za nužno financiranje, do kraja ožujka, dostupno samo 25 posto sredstava iz proračuna za 2021. godinu, što je dovoljno samo za već ugovorene obveze i već je raspoređeno. Sve da i postoji novac, ne mogu se donositi odluke koje idu izvan tog razdoblja, a što bi značio i zajam s povratom nakon 31. ožujka, kaže Mijolović.

Grad će pomoći klubu čim to bude moguće, a to znači kada se donese zakoniti proračun, bilo povlačenjem amandmana ili novim izborima. A to znači da klub u dogledno vrijeme neće vidjeti novac iz gradskog proračuna.