Roditelji prvašića u Zadarskoj županiji od ove godine neće prijavljivati svoju djecu u školu koju bi trebala pohađati, već će obavijest o tome gdje su im djeca upisana dobiti putem sustava eGrađani.

Rezultat je to odabira Zadarske županije za pilot projekt novog načina upisa, koji će se za sljedeću školsku godinu provoditi samo na zadarskom području, a kasnije i u ostatku Hrvatske. Ovo će posebno velike promjene donijeti za Grad Zadar, koji je odlukom gradske uprave od ranije pretvoren u jednu upisnu jedinicu.

- Nismo još dobili datum kada bi obavijesti počele stizati, ali radi se o danima koji su pred nama. Oni koji dobiju poruku u svoj pretinac moći će vidjeti gdje su im djeca upisana, oni koji nemaju takvu mogućnost moraju otići do najbliže škole i provjeriti je li im dijete na popisu. O svemu ćemo putem javnih glasila izvijestiti roditelje, kaže pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.

To će donijeti velike promjene jer je do sada veliki dio roditelja, posebice u rubnim dijelovima grada, birao školu koju će dijete pohađati, najčešće vezano za posao koji obavljaju. Zbog toga je bilo moguće da u OŠ Petra Preradovića, na primjer, budu upisana tri razreda, iako je djece s Poluotoka dovoljno samo za nešto više od jednog.

Sustav bi i ubuduće trebao puniti razrede, vjerojatno po prostornom ključu, ali će za svaku promjenu roditelji morati podnositi posebne zahtjeve. Njih će se moći uvažiti samo ako se u školi otvori slobodno mjesto.

Nakon obavijesti o prijavama po školama slijedit će i obavijesti o provjeru psihofizičkih sposobnosti te laboratorijskim pretragama.