Iz Državnih nekretnina pohvalili su se velikim interesom za državne prostore koji je, kako navode, potvrđen i rezultatima posljednjeg natječaja za zakup iz prosinca 2022. godine.

- Ponude su pristigle za 88 posto poslovnih prostora ponuđenih u Zagrebu, a stopostotna uspješnost natječaja prema prvim preliminarnim rezultatima zabilježena je za Split, Zadar, Pulu, Požegu i Petrinju, objavili su iz te državne firme nakon otvaranja ponuda održanog 27. siječnja u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

To znači kako su novog zakupca pronašla sva četiri oglašena poslovna prostora u Zadru, od čega se dva nalaze u prizemlju iste zgrade na Bilom brigu, na adresi Put Pudarice 30C. Početni iznos mjesečne zakupnine iznosio je 5,14 EUR/m2, pa je tako prostor od 10 kvadrata bilo moguće zakupiti već za 397,68 kuna (52,78 EUR). Drugi prostor je duplo veći pa je licitacija zainteresiranih zakupnica startala s iznosom od 822,87 kuna (109,21 EUR) mjesečno.

Preostala dva poslovna prostora nalaze se u samo centru Zadra, a Država ih je oglasila po početnoj cijeni od 10 EUR/m2 mjesečno. Najveći pa stoga i najskuplji prostor nalazi se u Ulici Don Ive Prodana 5. Iako na ljetnom natječaju za taj lokal od 61 kvadrata nije bilo interesa, cijena nije pala te je iznosila 4.604,02 HRK (611,06 EUR). Niti dvije godine otkako je iznajmljen, na natječaju je ponovno završio poslovni prostor na adresi Ulica Dalmatinskog sabora 2 / Brne Krnarutića 1. Za površinu od 32 kvadrata novi će zakupac morati izdvojiti minimalno 2.415,22 HRK (320,55 EUR). Još nije poznato koja je cijena u konačnici izlicitirana i tko će sve useliti u državne poslovne prostore.

- Službeni rezultati natječaja i zapisnik s otvaranja ponuda bit će objavljeni do kraja ovog tjedna, o čemu će ponuditelji uz objavu na internetskim stranicama tvrtke biti obaviješteni i elektroničkom poštom, najavili su iz državne firme za poslovanje nekretninama.