Priznanje "Nasmiješeno sunce" za najboljeg čistača u prošloj godini nedavno je zasluženo otišlo u ruke Nadislava Viduke, Pridražanina koji ga je zaslužio svojim svakodnevnim predanim radom i zalaganjem kako bi ulice Zadra bile čiste i uredne, a sugrađani i posjetitelji zadovoljni njegovom čistoćom i ljepotom.

Nije to lako, znaju svi koji su se pokušali baviti ovim poslom. Nadislav svakog dana ustaje u 4 sata ujutro, pije prvu kavu, odijeva radnu odjeću i često bez da se pozdravi sa suprugom i četvero djece kreće autobusom prema Zadru. Na radnom mjestu je, bez greške, svakog dana do 6 sati i tada kreće njegova zadaća održavanja gradske čistoće. Zadnje dvije i pol godine pokriva Ploču, Dračevac, Crvene kuće, Jadransku cestu sve do Bibinja i Gaženice. I nije mu teško.

- Kad sam tek došao u Čistoću, bilo je malo uhodavanja, priskakanja, ali kad je prošlo nekoliko mjeseci nitko više nije imao potrebu nazvati me i reći mi da nešto nije napravljeno ili da nije bilo dobro odrađeno. Zna se sve što se treba napraviti, posao se prihvati i odradi što treba, govori Nadislav, koji sada s još većim marom radi kada je doživio javno priznanje.

Kaže kako ga to nije promijenilo, jer mu je puno bitnije prihvaćanje u kolektivu i zajednici u kojoj radi. Prvih dana bilo je zivkanja na telefon, čestitanja, a sada se sve vratilo „u normalu". Sretan je kada vidi da ljudi paze na okoliš, a malo i ljut kada se neodgovorno ponašaju čak i na svom kućnom pragu.

- Zna se dogoditi da se u spremnike za reciklažni otpad odlaže obično smeće ili obrnuto, da ostave vreće pored kanti i kontejnera, što nam onda stvara problem. Ali što ćemo onda, nemamo ga kome ostaviti da ga pokupi, naljutiš se u sebi i pokupiš i tako odloženi otpad. Opet, ima kvartova koji su takvi da mi skoro i nemamo posla, govori Viduka.

- Kad pada kiša, ne radi se?, bockamo ga.

- A malo ste se privarili, haha... Kad je velika kiša, obavi se ono nužno, kad je mala radi se normalno. Imamo odijela, opremu, sve što poželimo dobijemo u firmi pa nije problem. Opet, draže mi je raditi i kada je slabija kiša i kada mi je hladno nego ljeti. Vruće je, nosimo po nekoliko majica, stalno se preodijevamo, teško je.

Osim što je čistač, Nadislav je veliki navijač Hadjuka. I jednog i drugog, pridraškog i splitskog. Vikendi su rezervirani za obitelj i prijatelje, a najbolja zabava je - poist i popit. Ali već u ponedjeljak u 6 sati spreman je za novi radni tjedan. To je Nadislav Viduka, nasmiješeni dobitnik Nasmiješenog sunca za najboljeg čistača.