Portal Srednja.hr objavio je rezultate mature iz Hrvatskog jezika u prošloj godini. Prema podacima iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, najbolje su ispit napisali maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru.

Hrvatski jezik na državnoj maturi obvezni je ispit, a protekle godine pristupilo mu je 24.814 učenika u 396 škola, piše Srednja.hr. Za razliku od Matematike, veći broj njih pisao je višu razinu - 68,48 posto, dok su ostali pristupili B razini Hrvatskog.

Prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici A razine bila je 3,21, dok je prosjek ocjena na B razini mature iz Hrvatskog bio poprilično niži - 2,41. Slično kao i na Matematici i na maturi iz Hrvatskog bili su najuspješniji gimnazijalci koji su pisali A razinu, a čija je prosječna ocjena 3,70.

Ako se promatraju podaci po školama, najbolju prosječnu ocjenu na maturi iz Hrvatskog u 2022. godini ostvarili su maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Prosječna zaključna ocjena iz Hrvatskog na kraju četvrtog razreda kod tih učenika bila nešto viša - 4,52. Na drugo mjesto smjestili su se prošlogodišnji maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog bila 4,44.