Agencija za razvoj Zadarske županije (ZADRA NOVA) nastavlja provoditi EU projekte koji stavljaju naglasak na zadarsko zaleđe. Najnoviji u nizu takvih projekata je BOOST5 kojem je cilj kapitalizacija rezultata pet ranije provedenih projekta iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska. To su Made In-Land, Atlas, Revival, Tempus i Underwatermuse, koji su se, kako ističe ravnateljica ZADRE NOVE Marina Dujmović Vuković, pokazali kvalitetnima i uspješnima.

- Vrlo nam je važno pomoći našem zaleđu u njegovom gospodarskom razvoju i svima onima koji žele sudjelovati u turizmu Zadarske županije. Na ovaj način osuvremenjavamo njihovu ponudu i povezujemo zaleđe s morem, kako bi brojni turisti s mora konačno počeli upoznavati zaleđe, poručila je Dujmović Vuković ističući, među ostalih, kvalitetu gastro i enološke ponude zaleđa.

U sve što zaleđe nudi posjetiteljima mogli su se uvjeriti sudionici studijskog obilaska u kojeg je ZADRA NOVA povela predstavnike medija, dionike iz područja turizma, Sveučilišta u Zadru, te partnere iz Italije koji sudjeluju na ovom projektu prekogranične suradnje.

- Studijski posjet sastavni je dio projektnih aktivnosti čiji je cilj promocija kulturne i prirodne baštine koja možda nije toliko poznata široj javnosti, istaknula je Larisa Maruna, voditeljica projekta ispred ZADRE NOVE.

Sudionici su tako razgledali Zavičajni muzej Benkovac, arheološki lokalitet Asseriu, utvrdu Kličevica i Vransko jezero, te čuli zanimljive priče poput one o trocijevnom topu izrađenom u 15. stoljeću po nacrtima slavnog Leonarda da Vincija, a kojeg su u igri pronašla djeca iz benkovačkog kraja.

Jedna je to u niza priča u kojima leži ogroman potencijal ovog kraja, a koje će se objediniti u katalogu na kojem radi Sveučilište u Zadru kao partner na projektu. Kroz katolog će se identificirati prepreke za razvoj održivog turizma u prekograničnom području koje će koristiti kao baza za nove projekte u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

- Nakon izrade kataloga sa 150 prirodnih i kulturnih točaka na prostoru zadarskog zaleđa i talijanskih regija koje su uključene u projekt, unutar četiri transnacionalna laboratorija stručnjaci iz Italije i Hrvatske izradit će četiri nove projektne ideje za apliciranje u novom programskom razdoblju, istaknula je Ana Pejdo, profesorica na Odjelu za geografiju.

Student geografije i povijesti Sandro Lovrinović pohvalio je nastavu na terenu.

- Konačno se stavlja naglasak na turističku valorizaciju zaleđa Zadra, koje se treba povezati s primorskim turizmom. Tako bi ono što već desetljećima postoji u Istri, konačno došlo u naše krajeve. Na taj način mogli bi ponuditi puno više u turističkom smislu, ne samo kao županija, već i država, istaknuo je jedan od sudionika studijskog obilazaka u sklopu projekta BOOST5.

Projekt BOOST5 započeo je 1. lipnja 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine. Uz Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u projektu sudjeluje još 7 partnera iz Italije i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 597.325,00 €, od čega 85% čine bespovratna sredstva iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.