Nasadi su na Općinskom sudu nedavno dobili važan spor vezan za njihovu unutarnju organizaciju nakon što je direktor Josip Krnčević donio novu sistematizaciju kojom su ukinuta brojna rukovodeća mjesta, a što je dovelo do uštede u toj gradskoj firmi.

Pravilnikom donesenim 2021. godine, među ostalim, ukinuto je mjesto operativne voditeljice koja je raspoređena na nižerangiranu poziciju voditeljice analize biljne proizvodnje i kontrole uporabe sredstava za zaštitu bilja. No ona je odbila potpisati taj sporazum i od suda tražila da je vrate na prijašnje radno mjesto. U tužbi je navela kako nisu postojali razlozi za taj poslovno uvjetovani otkaz jer nije prestala potreba za njezinim dotadašnjim radnim mjestom, već su te poslove preuzeli rukovoditelj, voditelj i samostalni stručni koordinatori.

No s tim se nisu složile njezine kolege iz Nasada. Djelatnici te gradske tvrtke kao svjedoci na sudu redom su iskazivali kako sada, kad imaju manje rukovodećeg kadra, bolje funkcioniraju jer "firma ima glavu i rep, manje je karika i lakša je komunikacija". Ukupno je ukinuto 16 radnih mjesta pa su se novom sistematizacijom, kako kažu, vratili na početne postavke. Naveli su kako je zbog preklapanja poslova radno mjesto operativne voditeljice bilo nepotrebno, za razliku od nove pozicije gdje je tužiteljica uistinu potrebna.

- Iz iskaza svjedoka ne proizlazi kako je radno mjesto ukinuto zbog namjere degradacije tužiteljice ili bezrazložno. Ovo posebno imajući u vidu neospornu činjenicu da mjesto operativnog voditelja nije postojalo do 2013. godine kada je dužnost direktora preuzeo Lenko Ugrinić, navodi se među ostalim u obrazloženju presude suda.

U odgovoru na tužbu zastupnik Nasada, poznati zadarski odvjetnik Dan Marinović, istaknuo je i kako je tužiteljica, dan nakon što je Upravi vratila nepotpisani sporazum, potpisala ugovor za novo radno mjesto, što nepobitno dokazuje da se s njim potpuno suglasila. Novo radno mjesto odgovara njezinom akademskom stupnju, a zbog čega je, prema navodima obrane, tužba neosnovana i neutemeljena. Zastupnik Nasada naglasio je i kako je pravo poslodavca da autonomno postavlja organizacijsku strukturu, a s time se složio i sudac Tomislav Bago koji je zaključio kako je odluka ove gradske tvrtke donesena u skladu sa Zakonom o radu. Osim spora Nasadi su dobili i naknadu troškova sudskog postupka u iznosu od 3.750 kuna, koliko im tužiteljica mora uplatiti kada presuda postane pravomoćna.