Linearni akcelerator stiže u Zadar do kraja ove godine, najnovija je u nizu najava za nabavu tog uređaja potrebnog za liječenje onkoloških bolesnika.

- Prema informacijama koje imam iz Ministarstva zdravstva, sada se treba oformiti povjerenstvo koje će provesti javnu nabavu za akcelerator. U prvoj nabavi se kupuju četiri akceleratora, a jedan od tih ide u zadarsku bolnicu. Iz resornog ministarstva me uvjeravaju da će akcelerator stići u ovoj godini, istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić kao predsjednik Lige protiv raka Zadar na današnjoj konferenciji za medije.

Povod konferencije bila je najava predstave Teatra Kerekeš "Dobra, večer, došao sam po vašu kćer" u sklopu akcije "Smijehom protiv raka, smijeh kao lijek". Predstava se održava u četvrtak u 20 sati u HNK Zadar, a cijeli prihod od prodaje ulaznica, po cijeni od 10 eura, bit će uplaćen na zajednički račun Lige protiv raka i Opće bolnice Zadar. Taj je račun otvoren za kupnju linearnog akceleratora davno prije nego što je u tu priču ušlo Ministarstvo.

- Država će uz kupnju linearnog akceleratora kupiti i jedan dio dodatne opreme. Novci koje već godinama skuplja Liga protiv raka Zadar, ali i novci od prodaje stana koje imamo u svom vlasništvu biti će utrošeni na kupnju ostatka dodatne opreme i edukaciju liječnika, istaknuo je gradonačelnik dodajući kako bi nabava akceleratora bila kruna rada za ono što su se sve ove godine trudili.

Potpredsjednica udruge Liga protiv raka Zadar Lada Šokota podsjetila je kako je akcija "Smijehom protiv raka, smijeh kao lijek" krenula prije 17 godina.

- Sastajali smo se na starom Odjelu za onkologiju i tada smo donijeli odluku da će krenuti s akcijom "Smijehom protiv raka, smijeh kao lijek". Donesena je odluka da će u tim predstavama nastupati kazališni prvaci. Pokušat ćemo nasmijati sugrađane i zdrave i bolesne, zdravima ćemo, nadam se, uljepšati večer, a bolesnima dati dodatnu motivaciju za liječenje jer svi znamo koliko smijeh ima terapeutsko značenje u liječenju, poručila je Šokota pozivaju građane na predstavu u četvrtak.