Nakon što je u srijedu, 25. siječnja policija zaprimila saznanja kako su na benkovačkom području nepoznate osobe u jutarnjim satima na otvorenom prostoru na ulazu u mjesto Budak odložile veću količinu otpada, policijski službenici otkrili su kako je za incident krivo komunalno poduzeće s područja Primorsko-goranske županije.

Na mjestu odloženog otpada, policija je odmah provela očevid, kojim je utvrđeno kako je nepoznata osoba protivno propisima, teretnim vozilom dovezla i istovarila veću količinu auto otpada, oko 30 metara kubnih, a činili su ga prešani lim, plastika, sjedala i drugi razni prešani dijelovi, koji su odloženi u polje.

Utvrđeno je kako je odgovorna osoba društva s ograničenom odgovornošću za zbrinjavanje otpada, s područja primorsko-goranske županije, bila u obvezi na pravilan način zbrinuti otpad na predviđenom odlagalištu otpada na području izvan Zadarske županije, međutim otpad su zaposlenici protivno propisima, teretnim vozilom odložili na benkovačkom području.

U cilju pravilnog zbrinjavanja otpada i sprječavanja onečišćenja okoliša, o događaju je upoznato nadležno državno odvjetništvo kao i druge nadležne službe, nakon čega je, u četvrtak, 26. siječnja, odgovorna osoba društva preuzela odloženi otpad koji je potom prevezen na odlagalište.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o gospodarenju otpadom policija će protiv odgovorne osobe proslijediti obavijest nadležnom Državnom inspektoratu.