Pomoćnici u nastavi u gradu Zadru dostavili su jutros ovaj dopis Gradu Zadru izražavajući svoje nezadovoljstvo statusom uz potpisnu listu potpore djelatnika po školama kao i roditelja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovim putem želimo izraziti naše nezadovoljstvo i ogorčenost zbog neisplate najavljenih povišica pomoćnicima u nastavi zaposlenih u školama kojima je Grad Zadar osnivač.
Pomoćnik u nastavi je iznimno bitna, a, nažalost, nevidljiva karika u inkluzivnom procesu unutar odgojno-obrazovnog sustava. Naše zanimanje nije premalo cijenjeno, već u potpunosti poniženo i marginalizirano. Status i položaj nisu odgovarajuće vrednovani niti dovoljno regulirani važećim Pravilnikom o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim suradnicima.

Slijedom navedenog, napominjemo kako smo, uz neizdrživu potplaćenost (iznos 25 kn/3,32 eura omogućuje nam, ovisno o satnici, iznose mjesečnih plaća: 305/385/411 eura), u zbilji i životnoj stvarnosti skupina ugroženih građana te budućih socijalnih slučajeva koju naši radni materijalni uvjeti generiraju.

Godinama svjedočimo situacijama u kojima je sve teže pronaći i zadržati pomoćnika u nastavi, čime su, u konačnici, najviše zakinuti upravo učenici s teškoćama u razvoju zbog kojih i jesmo u sustavu.

Prepoznavši našu važnost i ulogu te problematiku položaja i potplaćenosti unutar odgojno-obrazovnog sustava, podržavaju nas učitelji, nastavnici, ostali zaposlenici u školama, kolege pomoćnici u nastavi zaposleni u Županiji, roditelji učenika s teškoćama u razvoju. Potporu nam izražavaju vlastoručnim potpisima koje u privitku dostavljamo.
Vjerujemo kako ćete naći zakonska rješenja i omogućiti sredstva za isplatu najavljenih povišica unatoč trenutačnoj situaciji oko obustavljenog Proračuna, svjesni činjenice da će, u ovakvim uvjetima i zbog naše neizdržive potplaćenosti, podcijenjenosti te realno ugrožene egzistencije, mnogi od nas biti prisiljeni odustati od posla pomoćnika u nastavi. Inzistiramo na obračunatoj i uplaćenoj povišici.

Ne dopustite da naši učenici, njihovi učitelji i zabrinuti roditelji učenika s teškoćama u razvoju ostanu bez nas!

Zahvaljujući na razumijevanju naše situacije, s poštovanjem, uz srdačan pozdrav.
Pomoćnici u nastavi Grada Zadra