Gradska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić pridružila se nestranačkoj inicijativi "Javno je dobro" koja priređuje prosvjed 2. veljače na Markovom trgu zbog predloženog Zakona o pomorskom dobru.

U Saboru je jučer na nož dočekano prvo čitanje tog zakona oko kojeg su podignula velika bura u javnosti.

- Mi nismo protiv zakona koji će uvesti red i kojim će Država upravljati pomorskim dobrom, ali ovako predložen zakon upućuje na nered. Od ustavne kategorije pomorskog dobra koje je opće dobro, a ne javno kako to se navodi u zakonu i što je izmišljena kategorija. Na pomorskom dobru nema vlasništva. I ne može to biti Vlada, ne samo ova, već svaka Vlada koja može zabludjeti, istaknula je Botić govoreći o izmišljenim kategorijama plaža prema predloženom zakonu.

U tom novom načinu dugoročnih koncesija na plaže, prema navodu gradske vijećnice, neće ih moći nitko nadzirati, a kamoli komunalni redari koji nemaju ovlasti. Predloženim zakonom, ovlast lučkih kapetanija kao državne službe u nadzoru devastacije i nezakonitog korištenja pomorskog dobra prenosi se na redare u jedinicama lokalne samouprave.

- Ovo je zadnja crta obrane kako ne bi došlo do privatizacije plaže, ukazao je županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač na značaj te građanske inicijative.

- Građani moraju biti osjetljivi na ovu temu, ako ne radi sebe, onda svoje djece kako se ne bi dogodilo da bude ograđeni na plažama kao majmuni u kavezima, ustvrdio je vijećnik.

Pupić Bakrač podsjetio je na slučaj urbanističkog plana Maraska u kojim je bio pokušaj privatizacije plaže.

- Vijećnik Rubeša i ja uspjeli smo izbaciti plažu za goste iz tog Plana. Na sjednici Gradskog vijeća koja trajala do 1 sat u noći inzistirali smo da ostane zid uz Maraska park. Ako bageri uđu u Maraska park, mi smo bili spremni na njih bacati Molotovljeve koktele. Tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta izbacio je tu parcelaciju plaža i u Planu je ostala sportsko rekreativna zona umjesto pokušaja probijanja puta kroz Maraska par, naveo je Pupić Bakrač primjer pritiska uz aktualnu temu obrane pomorskog dobra koje mora, kako je rekao, biti 100 posto dostupno građanima.

A da tome nije tako, prema riječima Pupića Bakrača, moglo se vidjeti koliko Josip Bilaver državni tajnik i predvodnik radne skupine za sporni zakon, petlja i kako se brani od neugodnih novinarskih pitanja u TV razgovoru.