Nabavom tri mala autosmećara s pogonom na struju zadarska Čistoća okrenula se prema elektrifikaciji voznog parka. Kako doznajemo od direktora te komunalne tvrtke Johna Ivana Krstičevića, radi se o ulaganju teškom nešto više od 2 milijuna kuna, koje je provedeno prošle godine.

- Za dva vozila dobili smo sufinanciranje od Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u iznosu od 140 tisuća kuna. Vozila imaju kapacitet 4 m3 te autonomni rad od 80-100 km, a namijenjena su za održavanje komunalnih usluga na Poluotoku, dodaje Krstičević.

Kada govorimo o očuvanju okoliša, Krstičević naglašava kako osim pravilne selekcije i odvajanja otpada, vrlo bitnu ulogu imaju i ostali faktori koji doprinose zagađenju. Ovim pojačanjem u voznom parku Čistoća je i na tom području napravila prve iskorake.

- Osim smanjenja potrošnje goriva, smanjuje se emisija CO2 i ostalih štetnih plinova.
Također je bitno što ćemo smanjiti i količinu buke prilikom obavljanja naših svakodnevnih zadaća. Svjedoci smo važnosti stare gradske jezgre tijekom sezone i zato je naš rad potrebno maksimalno učiniti efikasnim i što je moguće diskretnijim. Mislimo i u tom cilju napraviti značajne pomake. Ove godine u planu je nabava elektročistilice, za koju već imamo potpisani ugovor s Fondom zaštite okoliša i energetske učinkovitosti o sufinaciranju u iznosu od 445 tisuća kuna, najavio je direktor Čistoće Zadar.