Emilijo Kalabrić i dalje vodi Županijsko državno odvjetništvo u Zadru iako je prije desetak dana prisegnuo na novu dužnost zamjenika Glavne državne odvjetnice, a na koju je imenovan još prije tri mjeseca.

Potvrdila je to glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin na naš upit o njegovom zamjeniku.

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će informaciju o stupanju na dužnost Emilija Kalabrića i informaciju o određenom vršitelju dužnosti županijskog državnog odvjetnika, pravovremeno objaviti na mrežnoj stranici, navode u DORH-u.

Izraz pravovremeno teško se može upotrijebiti za ovakve postupke, koji ocrtavaju svu sporost hrvatskog pravosuđa. Dokaz tome su i rokovi koje nam je dostavilo Državnoovjetničko vijeće:

- Sukladno članku 72. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, postupak imenovanja županijskog odnosno općinskog državnog odvjetnika Vijeće pokreće najkasnije 30 dana nakon prestanka dužnosti što u konkretnom slučaju znači da će Vijeće pokrenuti postupak imenovanja novog županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru najkasnije 30 dana od dana s kojim Emilijo Kalabrić stupi na dužnost zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, a što je sukladno odluci Državnoodvjetničkog vijeća broj DOVO-8/2022 dužan učiniti u roku od 6 mjeseci od dana imenovanja (18. listopada 2022.), o čemu će rješenje donijeti Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske.

Sukladno članku 84. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću "ako državni odvjetnik prestane obnašati svoju dužnost prije isteka mandata Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ovlastit će zamjenika državnog odvjetnika u tom ili drugom državnom odvjetništvu da obavlja poslove državnog odvjetnika do imenovanja novog državnog odvjetnika".

Slovima - šest mjeseci traje procedura imenovanja novog županijskog državnog odvjetnika, a da se već spekulira tko bi to bio od aktualnih zamjenika. Nakon dugogodišnjeg Ivana Galovića, županijski državni odvjetnik je bio Goran Troskot da bi ga na tom mjestu krajem 2019. godine zamijenio šibenski kadar Emilijo Kalabrić.