Nakon objave našeg teksta o stanju na Odjelu oftamologije, iz Ureda ravnatelja stigao je naknadni odgovor na konkretna novinarska pitanja, ali kao izvjesni oblik reakcije na iznesene stavove i činjenice.

Prenosimo ga u cijelosti:

"U odnosu na rad Odjela za oftalmologiju i optometriju, isti je organiziran na način da je u dane vikenda i blagdana uvedena pripravnost liječnika specijalista oftalmologije.
Naši pacijenti tako nisu zakinuti za zdravstvenu uslugu koju im pruža pripravan liječnik odgovarajuće specijalnosti.

Što se tiče lista čekanja one nisu iznimka Opće bolnice Zadar već iste postoje i u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj. Na smanjenu lista čekanja radimo kontinuirano.

Postojećem kadru liječnika uskoro će se pridružiti i liječnica specijalizantica koja je položila specijalistički ispit, a uskoro nadamo se i ostali liječnici specijalizanti za koje specijalizacije smo zatražili suglasnost Ministarstva zdravstva.

Vaše pitanje se također odnosi i na odlazak kadra. Odlazak naših zaposlenika nismo u mogućnosti planirati, ukoliko se ne radi o prekidu radnog odnosa zbog mirovine. Radi se o izazovu s kojim se susreću i ostali poslodavci u djelatnosti zdravstva. Ono na što možemo utjecati je raspisivanje natječaja, što i činimo, kako bi popunila ispražnjena radna mjesta", napisano je u  birokratskom odgovoru u kojem je "PROBLEM PRETVOREN U IZAZOV".

On je političke prirode, a u stvarnosti pitanje Uredu ravnatelja glasi: zbog čega ti liječnici u pripravnosti nisu došli pomoći medicinskim sestrama koje nisu bile u stanju izvaditi trunku željeza jednom našem sugrađaninu nego su mu savjetovali da ne trepće okom. Drugi slučaj puno teži  dogodio se u subotu a čekao je ponedjeljak da bi specijalisti  zadarske oftamologije pacijenta uputili u Zagreb.

I puno takvih i sličnih primjedbi stiže do medija jer se u zadarskoj bolnici nemaju kome požaliti. I to smo napisali u novinarskom upitu na koji smo strpljivo čekali odgovor. Iz Ureda ravnatelja je rečeno da se "primjedbe i pohvale pacijenata redovnim putem zaprimaju se putem protokola ustanove kao i službene e-mail adrese".

Na stranici KBC Split postoji rubrika ZA PACIJENTE, otvorena za javnost a na stranici Opće bolnice Zadar nema ni slova o toj mogućnosti.