Da turski investitori iz Dogus grupe misle ozbiljno graditi hotel Maraska, upućuje najava njihovog veleposlanika u Hrvatskoj kako će se idućeg tjedna u Zadru prirediti svečanost otvaranja gradilišta.

Bit će to 24. siječnja na istom mjestu na kojem je 2016. godine održana velika fešta na kojoj je bila najavljena preobrazba tog dijela grada s gradnjom hotela Hyatt, dvije stambene zgrade te komercijalnog centra.

U međuvremenu se zemaljska kugla puno puta okrenula oko sunca i svašta se promijenilo pa ni fešta hotela Maraske neće biti ista.

Plan gradnje na tom prostoru promijenjen je u korist urbanizma i, kako smo već pisali, daleko bolje i prikladnije arhitekture. Promijenili su se i standardi Hyatta pa će biti potpisan novi ugovor na mjestu njihovog prvoga hotela u Hrvatskoj koji će biti povezani s luksuznim stanovima.

U odnosu na 2016. godinu, na gradilištu su prijavljeni izvođači radova - Kamgrad, jedna od najvećih građevinskih firmi u Hrvatskoj. Oni su investitorima bili u užem izboru i te 2016. godine, ali do ugovora a kamoli zahvata tada nije došlo.

Hoće li na otvaranje gradilišta prvog hotela s pet zvjezdica u Zadru doći ministrica turizma Nikolina Brnjac, to će se znati iz službene najave. Neslužbeno doznajemo da će na gradilištu Maraske biti Ferit Şahenk, vlasnik Dogus grupe.

On je u Zadru i vlasnik vile Bugatto koju, istina, ne koristi često ali čijim uređenjem je pridonio da taj rezidencijalni, najljepši dio Zadra uz Trpimirovu obalu doživio obnovu sa završnicom u povijesnoj zgradi uz Maraska parka.

Nema sumnje da će doći gradske vlasti iako su poslale ucjenjivačku poruku turskim investitorima (neće pristati na izmjenu DPU ako se ne izgradi hotel, op.a)  s kojima su do nedavno bili u odličnim odnosima.

Kako je sada planove Dogus grupe podržala oporbena strana vijećnika pa oni moraju pokazati da nisu na istoj strani investicijskog ciklusa i odnosa prema graditeljskim projektima koji u Zadru doslovno bujaju.