Premijer Andrej Plenković predstavio je saborskom odboru Šimu Erlića, kandidata za novog ministra regionalnog razvoja i fondove EU, pri čemu je naglasio kako je važno da se Hrvatska regionalno razvija, izvijestila je Hina. Ovaj je resor važan za Hrvatsku, jer želimo da se Hrvatska ravnomjerno regionalno razvija, rekao je premijer na saborskom Odboru za regionalni razvoj.

Istaknuo je kako je cijela Erlićeva karijera bila vezana za politiku regionalnog razvoja i korištenje fondova EU.

- Ima neposredno iskustvo rada i na gradskoj i županijskoj i državnoj razini te je itekako spreman i svjestan svih izazova, kazao je Plenković, uvjeren da će Erlić imati kolegijalnu podršku članova vlade na realizaciji programa.

Plenković je podsjetio i kako su 2020., nakon parlamentarnih izbora, završavali pregovori o višegodišnjem financijskom okviru 2021.- 27., te kako je zahvaljujući naporima ove vlade, Hrvatska za to razdoblje izborila oko 25 milijardi eura. Erlić je, kaže, participirao u svim aktivnostima koje su se odnosile na provedbu potrebnih radnji i međuresorne koordinacije za korištenje tih sredstva u desetljeću u kojem se nalazimo.

Od novog ministra očekuje se dovršetak svih projekata koji se tiču prethodne financijske perspektive 2014.-20., te nastavak dobre provedbe NPOO-a kako bi se sredstva osigurana na političkoj razini vidjela konkretno u projektima koji se odnose na školstvo, zdravstvo, reformu pravosuđa...

Svime što se učinilo u proteklom razdoblju stvoren je dobar temelj koji ćemo nastojati ubrzati i apsorpciju dovesti na razinu gdje bi nas 2030., kada je riječ o stupnju razvoja, trebalo podignuti na razinu prosjeka EU ili i više, kazao je premijer Plenković, naglasivši da smo sada "praktički na 70 posto razvoja, a bili smo na 61".