Županijski pročelnik za zdravstvo Marko Kolega najavio je revolucionarne promjene u Domu zdravlja. Štoviše, prema njegovim najavama za tu županijsku ustanovu, te bi promjene nadišle i dugo čekanu reformu zdravstvenog sustava kakvu nudi ministar Vili Beroš.

- Organizacija zdravstvene zaštite na primarnoj razini nam je prioritet, a Dom zdravlja je ključna ustanova za to. Proširenjem djelatnosti Doma zdravlja ćemo rasteretiti sve opterećeniji bolnički sustav jer će veći broj specijalista biti dostupan na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Novi pročelnik za zdravstvo Marko Kolega najavio revolucionarne promjene

Dom zdravlja će imati više djelatnosti, osobito onih specijaliziranih kojih sada nemamo pri Domu zdravlja (poput cjelovite dijagnostike, logopedije, interne, kardiologije, oftalmologije itd.), najavio je Kolega koji također ima diplomu Medicinskog fakulteta.

U ulozi pročelnika za zdravstvo, Kolega rješenje nalazi u gradnji nove zgrade Doma zdravlja, a nakon što se već više od godinu dana čeka na preseljenje 12 ginekoloških i pedijatrijskih ambulanti u Polikliniku, koje je najavljeno tek za kraj 2023. godine.

"Trenutno razmatramo nekoliko lokacija - u užem i širem području grada Zadra. Prilikom konačnog odabira lokacije uzeti ćemo u obzir sve parametre koje je potrebno zadovoljiti s ciljem osiguranja potpune funkcionalnosti takve zgrade (prometna povezanost, parkiralište, dostupnost, infrastruktura i ostalo)", napisao je pročelnik Kolega koji je potencijalne četiri lokacije obznanio u javnost.

Vizura prostora bivše vojarne namijenjenog za sveučilišni kampus i Pastorani centar

Radi se o prostoru kojeg je Vlada dala za sveučilišni kampus i gradnju pastoralnog centra. Nema veze što je namjena davno određena i što postoji Urbanistički plan uređanja prostora vojarne Franka Lisice - Novi kampus, za Kolegu to nisu prepreke jer, kako nam je rekao, mogu se dogovoriti sa Sveučilištem. Sa Zadarskom nadbiskupijom bi mogli puno lakše pregovarati po odlasku nadbiskupa Puljića. Naime, Grad Zadar je 2019. godine Nadbiskupiji tamo dao pravo građenja na 30 godina za 18 tisuća kvadrata za Pastoralni centar i time su potvrdili odluku Vlade Ive Sanadera.

Koja bi to bila lokacija na Bilom brigu, Kolega nije otkrio ali poslovna zona Crno koja je pustopoljina s auto-cestom, prema aktualnoj politici, idealna je lokacija i za Dom zdravlja. Pogotovo kada u svemu postoji namjera da se iseli zgrada Doma zdravlja u Medulićevoj.

 

Jedan od ulaza u zgradu Doma zdravlja u Medulićevoj

Tamo je među ostalim 16 stomatoloških ordinacija te ambulante obiteljske medicine. Nekad je u toj zgradi koja je u vlasništvu Doma zdravlja bila i Hitna te dječji dispanzer i sve je funkcioniralo. Ali nema parkinga što je najveći razlog za pretvaranje gradske jezgre u turistički "resort" i preseljenja svih uslužnih službi.

To bi otvorilo i put prodaji kompleks u Medulićevoj za još jedan hotel kao što se dogodilo i sa zgradom Socijalnog (koja se u Šibeniku obnavlja za 16 milijuna kuna, op.a). U svim tim planovima, nema odgovora na pitanje s kojim novcima bi se gradila nova zgrada Doma zdravlja koji je kronični gubitaš, a za preseljenje u Polikliniku morali su uzeti kredit od 5 milijuna kuna koji se od ove godine otplaćuje.

Uz sve to pročelnik za zdravstvo napisao je kako „u proračunu Upravnog odjela za zdravstvo za 2023. godinu imamo osigurana sredstva za izradu idejnog projekta". Za sada je to spremanje ražnja, a zec je još u šumi.