Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o dodjeli sredstava Općini Kali za projekt „Adaptacija zgrade Društvenog doma Općine Kali" u visini od 4 milijuna kuna. Time je razriješen dugotrajni sukob unutar općine oko namjene i budućeg izgleda ovog središta društvenog života Kali, kojemu su bivši načelnici Duško Vidov i Marko Kolega predvidjeli rekonstrukciju i „parcelaciju", dok se sadašnji načelnik Bruno Mišlov i prije svoga mandata zalagao za adaptaciju, kojom bi prostor zadržao svoje unutarnje gabarite i tako mogao nastaviti s prikazivanjem filmova i organizacijom sportskih natjecanja.

Projekt rekonstrukcije društvenog doma postoji, u raznim oblicima, od 2014. godine i na projektiranje je bivši načelnik Duško Vidov potrošio oko 500.000 kn. Projekt je 2019. dobio sufinanciranje preko mjere 7.4.1. MRRFEU te je ukupan iznos za realizaciju nakon provedene javne nabave bio 9,5 milijuna kuna.

 Općinskom vijeće u prošlom sazivu odustalo je od projekta zbog visine investicije, no prošle godine bivši načelnik Kolega uz podršku vijećnika HDZ-a, SDP-a, HSP-a i HSS-a ponovno prijavljuje projekt na natječaj. Sadašnji načelnik Mišlov predložio je njegovu obustavu, ukazujući na niz nezakonitosti, prekoračenje ovlasti, nelegalnost akta, suglasnosti, troškovnika, javnog savjetovanja...

- Za dobivanje ukupne vrijednosti projekta trebalo je pritom revidirati postojeći projektantski troškovnik jer su cijena robe i rada znatno su porasle, objašnjava Mišlov.

Unatoč tome, prijava projekta nije stavljena izvan snage te je išla na natječaj mjere 7.4.1. pri MRRFEU. Pritom je Kolega Mišlovu tvrdio da se tijekom projekta može izbaciti horizontalno pregrađivanje kino sale, što se pokazalo netočnim. Odluka vijeća je izvršena tako da je Aces d.o.o. u svrhu prijave na natječaj mjere 7.4.1. revidirao troškovnik i poslao prijavu, ali kako je ona prešla dopuštenu vrijednost, odbijena je.

- Moram reći da mi je drago da je prijava za projekt rekonstrukcije društvenog doma bila odbijena jer je projekt bio katastrofalan. Iako to nismo mogli obznaniti u tom trenutku, mi smo istovremeno imali ideju o novom projektu, odnosno adaptaciji te novom izvoru financiranja iz kojeg su najzad sredstva i osigurana, navodi Mišlov.

Riječ je o projektu „Ribarska baština mjesta Kali u preuređenom društvenom domu", koji se odnosi na adaptaciju a ne rekonstrukciju i različita pregrađivanja. Projekt je prijavljen na natječaj Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Plodovi mora" (FLAG) te su sredstva ovih dana odobrena.

- Prostor nekadašnjeg kafića „Porat" uredit će se kao izložbeni i interpretacijski prostor ribarske baštine u kojem će, između ostalog, biti izloženo 13 maketa različitih brodova koji svaki na svoj način svjedoče o određenom vremenu i razvoju ribarstva na domaćim i svjetskim morima kojima su ribarili Kaljani. Dobit ćemo multimedijski interaktivni kiosk koji će kroz prizmu digitalnih alata interpretirati kaljske „ribarske pohode" te o istima upoznati domaće i strane posjetitelje. U tom dijelu također je predviđeno uređeno predvorje, soba za sastanke, čajna kuhinja te više uređenih sanitarnih čvorova, navodi Mišlov.

Kino dvorana ostaje u istim gabaritima, ali će doživjeti potpunu renovaciju i biti moderno opremljena i ukrašena muralima, fotografijama i vizualima ribarske tematike. Ide se u potpunu obnovu krova i fasade što znači da će Kaljani i na tavanu dobiti veliku iskoristivu površinu koja nam je do sada bila nedostupna.
Ostaje naravno pitanje kako će se rasplesti situacija s neizglasavanjem proračuna. Vlada RH bi trebala ovih dana na prijedlog Ministarstva raspustiti Općinsko vijeće i raspisati prijevremene izbore, nakon čega će se rasplesti i priča o Društvenom domu.


Natječaj za energetsku obnovu općinskog doma
Osim društvenog dijela zgrade općinskog doma predviđena je renovacija fasade i krova na administrativnom dijelu zgrade općinskog doma koji će se kandidirati na natječaj za energetsku obnovu zgrada javne namjene kojeg bi MRRFEU trebalo objaviti u narednim mjesecima. Ukupna vrijednost izvođenja radova je oko 6 milijuna kn, od čega 100% financiranje prihvatljivih troškova preko FLAG-a iznosi 4 milijuna kn, a ostatak koji se odnosi na administrativni dio prijavit će se za sufinanciranje na natječaj MRRFEU.
- Žao mi je da se Duško Vidov i Marko Kolega u novinskim člancima namjerno ili slučajno prave blesavi, te kažu, između ostalih laži i kleveta koje su izrekli, da će se općina po našem prijedlogu proračuna zadužiti za 7 milijuna kuna bez ikakvog razloga. Ono što bi trebalo znati je da kod ovakvih natječaja svaka jedinica lokalne samouprave premošćuje vremenski jaz između realizacije projekata i dobivanja sredstava - upravo kreditiranjem. Dakle općine dignu dugoročni kredit sa nekakvim počekom, projekt se realizira i nakon provjere se dodjeljuju sredstva kojima općina izravno podmiruje kredit. Ali neka, drago mi je da se drže i nastupaju zajedno: narodu će lakše vidjeti kako se pod svaku cijenu grčevito drže fotelja i ne prihvaćaju apsolutni poraz na izborima. Osiguranje ovih sredstava je veliki uspjeh za općinu Kali i kulminacija mukotrpnog rada u zadnjih godinu i pol dana, a da ne spominjem da je ovo od strane FLAG-a najveći iznos dodijeljen jednom projektu uopće, kaže Mišlov.