U organizaciji dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću koju vodi Vlatka Vučić Marasović  i u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, u petak, 13. siječnja 2023. godine u Svečanoj dvorani predavanje na temu "Strateško komuniciranje država" održat će prof. dr. Božo Skoko, redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka.

Ovim predavanjem želi se ukazati na važnost imidža država u suvremenim međunarodnim odnosima te kako države komuniciraju na međunarodnoj pozornici.

"Zahvaljujući globalizaciji, koja je srušila granice i donijela međuovisnost država, sve većem utjecaju medija, promjenama na tržištu, politici i međunarodnim odnosima, te sve većoj konkurentnosti suvremenih država na sve različitijim područjima djelovanja, ugled je postao jedna od najdragocjenijih nacionalnih imovina. Zahvaljujući ugledu, države postižu poštovanje i povjerenje inozemnih javnosti, stvaraju vlastite obožavatelje, podupiratelje, kupce i posjetitelje diljem svijeta, a u konačnici sve to rezultira većom političkom i gospodarskom moći.

Zbog toga se upravljanje nacionalnim identitetom i imidžom više ne prepušta slučajnosti, već države u komunikaciju sa svijetom ulažu ozbiljna financijska sredstva, angažiraju ponajbolje stručnjake, kreiraju zasebne državne institucije, te koriste najsofisticiranije strategije i alate odnosa s javnošću i marketinga, komunikacijska i diplomatska umijeća, te doprinose kreativne industrije. Iako svaka država bira specifična područja po kojima želi postati prepoznatljiva te kreira vlastite komunikacijske i promotivne strategije, odnosno organizacijske pristupe, već se naziru najučinkovitiji modeli i prakse. Mi vrlo nesvjesno svakodnevno upijamo te poruke koje odašilju različite države s ciljem da ojačaju svoj položaj na međunarodnom, političkom i gospodarskom tržištu te naravno da zarade na tome, a istodobno povećaju svoj međunarodni utjecaj "- rekao je u najavi dr.sc. Božo Skoko.

Predavanje će biti u Svečanu dvoranu Sveučilišta u Zadru., 13. siječnja 2023. godne s početkom u 17,30 sati.