Nagrada Nasmiješeno sunce 2022., koju dodjeljuju Grad Zadar i Turistička zajednica Grada Zadra, kao da je isklizala iz ruku Renate Peroš, ravnateljice Narodnog muzeja.

Da je Narodnom muzeju Zadar, koji je u prošloj turističkoj sezoni obogatio ponudu turistima prigodnim izložbama, dodijeljeno to priznanje a onda im nije uručeno, doznali smo od jednog člana Muzejskog vijeća. Potvrdila nam je to ravnateljica Peroš jer je tada, kada su je zvali da je Narodni muzej dobio Nasmiješeno sunce, upravo bila sjednica Vijeća.

- Pozvala sam ih da dođu na dodjelu u Kneževu palaču, ali su me tamo na samoj dodijeli obavijestili da je došlo do izmjene. Bila sam iznenađena, ali ne neugodno i nisam tražila službeno obrazloženje gradonačelnika, kazala je ravnateljica Narodnog muzeja, koji je županijska ustanova.

Dovoljno je među dobitnicima u kategoriji Posebnih priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone vidjeti Znanstvenu knjižnicu pa znati koliko je u tome svoje prste imala politika i standardno loš odnos između Grada i Županije.

Vrhunac je bio, a što u javnosti nije istaknuto, da na svečanom otvaranju izložbe koja simbolično nosi naziv Jedan svijet, nije bilo nikoga iz Županije. Naime, Županija je osnivač Narodnog muzeja koji je sudjelovao u organizaciji izložbe tako da su dali svoje kapacitete i ugovorili korištenje prostora (na 6 mjeseci, op.a.).

Na pitanje zbog čega ih nije bilo, Ante Ćurković, pročelnik Ureda gradonačelnika, rekao nam je kako ne zna, ali zna da su bili pozvani.

- Samo sam ja kao župan dobio poziv, provjerili smo kod Božidara Longina, koji kaže nije želio doći bez svojih suradnika.

Na otvaranju izložbe u Providurovoj palači koje nije ispalo zadarski događaj godine, bili su svi iz okrilja ustanova i firmi Grada Zadra, a nitko iz Županije osim domaćina iz Narodnog muzeja.