Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić do četvrtka čeka reakciju Enia Meštrovića i Ante Rubeše, predsjednika klubova vijećnika Nezavisne liste i Akcije mladih kojima je proslijedio posljednju odluku Gradonačelnika. Ovisno o tome će sazvati izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća u četvrtak u 16 sati iako u petak ističe rok od 8 dana. Ali petak je blagdan, a zadarsko vijeće jako vodi računa o (ne)radnim danima koji su bili ključni i za amandmane.

Gradonačelnik Branko Dukić radi upitne zakonitosti amandmana izglasanih na proračun kojeg je on predložio, donio je odluku o obustavi proračuna. Dukić je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare dao posljednju šansu za povlačenje.

Poziva se Gradsko vijeće Grada Zadra da uočene nedostatke otkloni u roku od osam dana od dana donošenja ove Odluke. Ako Gradsko vijeće Grada Zadra ne postupi po točki II. ove Odluke, gradonačelnik će ovu Odluku dostaviti nadležnom tijelu državne uprave, piše u odluci objavljenoj u Glasniku Zadra 30. prosinca.

Upravo je ta Dukićeva odluka od petka sporna za Rubešu koji je rekao da ne zna što bi to trebalo značiti i da će se još čuti s Meštrovićem i Vučetićem.

Vijećnik Meštrović je tražio uživo da mu se to objasni što je to nezakonito u njihovim amandmanima. Na sastanak su u podne došli zamjenik Ante Babić i pročelnici Ante Ćurković i Ivan Mijolović. Gradonačelnik Dukić, koji je prije toga bio na sprovodu Massimu, bio je prezauzet da bi se susreo s vijećnicima.

- Svi naši amandmani su napisani zakonito iz postojećih i vidljivih izvora koji očito imaju svoju dubinsku projekciju, a ona nama nije vidljiva. HDZ ih očito ne želi s nikim dijeliti, a kamoli s onima koji imaju većinu vijećnika, ustvrdio je Meštrović.

Vijećnicima njegove NL opet se spočitalo da nisu došli na pregovore pa bi naučili kako dati amandmane koji su po ocjeni izvršne vlasti u Zadru - zakoniti.

- I lani je bilo sličnih problema s amandmanima, ali je sve proglašeno zakonitim. Naši amandmani su bili u sklopu 5 posto proračunskog udjela koje Gradonačelnik ima pravo prenamijeniti što je Dukić i napravio, podsjetio je Meštrović.

Sada je u Zadru oko proračuna napravljena drama za javnost koja još nema svoj epilog.

- Mi bi trebali doći na Gradsko vijeće u četvrtak i povući sve svoje amandmane jer imaju zamagljene izvore, kazao je Meštrović koji će sutra imati posljednji dogovor s vijećnikom Rubešom i predsjednikom Vijeća.

Enio Meštrović spreman je na to da sud provjerava zakonitost proračuna koji je izglasan pa odlukom Gradonačelnika obustavljen. Spreman je na izbore za Gradsko vijeće ako je tako HDZ odlučio. Ali neka onda budu izbori i za Gradonačelnika, dodaje Meštrović.

To bi se dogodilo da je Dukić prije glasanja povukao predloženi proračun što je od njega tražio predsjednik SDP-ovog kluba, Daniel Radeta.