Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pokrenula je protiv zadarskog političara i ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača (Akcija mladih) postupak za teško kršenje službene dužnosti sa zahtjevom da se to sankcionira otkazom. Kao razlog, među ostalim, navode se njegove izjave u medijima u kojima je upozoravao na nelegalne radnje prilikom uvoza tune iz Libije.

- To je šesti postupak kojeg je protiv mene pokrenulo ministarstvo. Svih pet je završilo u moju korist i svi su bili jednako nebulozni, poručio je Pupić Bakrač podsjećaju na ranije razloge za pokretanje postupaka: plivanje za vrijeme radnog vremena iako je radio popodne, objavu o bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović....

Pupić Bakrač ističe kako nikad nije dobio odgovor na više puta postavljeno pitanje o odgovornosti za propale progone. Također, napomenuo je kako je u posljednjem zahtjevu ministrica zaobišla proceduru preskočivši voditelje odjela te etičko povjerenstvo.

- Ovim progonom mene se maltretira i ugrožava mi se egzistencija kako bi me natjerali da odustanem od političkog djelovanja, poručio je županijski vijećnik Akcije mladih.

Problem, dodaje, nije samo u Ministarstvu, već i u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, koje je također nedavno izgubilo postupak kojeg su protiv Pupića Bakrača pokrenuli za prijetnju zadarskom županu Božidaru Longinu.

- Šefica ODO-a Darija Padovan Buškulić rekla mi je da se s pitanjem odgovornosti obratim višem državnom odvjetništvu. Ako nitko ne bude odgovarao zbog progona, doći ću štrajkati glađu ispred ODO-a jer mi se upada u kući u 6 ujutro i maltretira se moju obitelj, a svi progoni završavaju fijaskom. Nemam nikakav dosje i nikad nikome nisam prijetio, naglasio je Pupić Bakrač.

Ista je stvar, navodi, i s Policijskom upravom zadarskom koja mu, unatoč nalogu suda, nije vratila stvari, među ostalim i oružje oduzeto prilikom pretrage njegovog doma.

- Gospodin Kokić iz krim policije mi je rekao da će poštivati odluku suda, da bi me nakon 10 dana nazvali i rekli da mi neće vratiti oduzete predmete. Gledajući cjelokupnu proceduru, odlučio sam pročitati Zakon o nabavi i posjedovanju oružja i vidio da su oduzimanje napravili po rješenju sukladno članku u kojem piše da se oružje do pravomoćnosti postupka ne vraća ako se utvrdi vjerojatnim da je netko opasan po javni poredak, u prijevodu ako je potencijalni terorist. Mene su proglasili teroristom, čovjeka koji nikad nikome nije prijetio i koji radi kao inspektor. Kako terorist može raditi kao inspektor?! Taj zaključak je donesen na temelju izjave Longina koji je u lažnoj prijavi, u kojoj je odglumio da me se boji, naveo slučaj pucnjave na Markovom trgu. Iskorištavaju taj događaj kako bi proglasili teroristom bilo koga tko javno djeluje. Sramotno je to što to rade HDZ-ovci i njihove institucije sistema. Više puta govorio sam o PU zadarskoj i spominjao da tamo ima ljudi koji su ogrezli u kriminal. Nakon mojih javnih istupa dva načelnika su smijenjena. Ista je stvar u Ministarstvu poljoprivrede gdje je došlo do uhićenja. Obistinjuje se sve što govorim i nisam nikakav terorist, poručio je Pupić Bakrač uz podršku Ante Rubeše i Marjane Botić na konferenciji ispred njegovog radnog mjesta.