OTP banka danas je Ligi protiv raka Zadar donirala 50.000 kuna, koje će se utrošiti za edukaciju liječnika, medicinskog osoblja i inženjera, najvećim dijelom za potrebe budućeg rukovanja linearnim akceleratorom. Članu uprave OTP banke Ivanu Šimičeviću na donaciji su zahvalili zadarski gradonačelnik, ujedno i predsjednik Lige Branko Dukić i specijalist onkološke ginekologije u OB Zadar Luka Matak.

- OTP banka nastoji biti aktivan dio zajednice u kojoj živimo i radimo te poduzima različite aktivnosti na koje može pomoći. Posebno smo osjetljivi na najmlađe, pa smo tako nedavno na zadarskom području donirali OŠ Voštarnica i Laticu, a sigurni smo da i ova donacija ide u prave ruke, mladim ljudima koji imaju želju za rad i inicijativu, rekao je Šimičević.

Matak je rekao da je ova godina na Odjelu za ginekologiju bila uspješna zbog implementacije novih metoda u njihov rad, a posebno je zahvalio dr. Dukiću, čijim angažmanom su educirani liječnici koji su nakon njega došli na Odjel. Jednakom hvalom uzvratio je i Dukić, koji je je rekao da je Matak prerastao okvire nade ovog odjela te je stasao u kompletnog ginekologa i onkologa. Njihovom edukacijom Ginekologija će hvatati korak s klinikama i dosegnuti još veću razinu.

- Linearni akcelerator osigurala je država, no da bi ona profunkcionirala potrebno je dodatno opremiti prostor te educirati osoblje. Nekada su to edukacije i poslijediplomski studiji koje je potrebno podmirivati i iz osobnog džepa, ovim iznosom taj će se proces olakšati, rekao je Dukić.

Što se tiče dolaska akceleratora i početka rada, državni tajnik Dukiću je rekao da se natječaj raspisuje krajem ove godine, eventualno početkom sljedeće, no zasigurno je to proces koji će trajati neko vrijeme. Prije desetak godina, kada se krenulo s inicijativom njegove nabavke za Zadar, koštao je oko 30 milijuna kuna, sada će uz objedinjenu nabavu biti dosta povoljniji, oko 17 milijuna, ali opet uz dodatnu opremu s dodatnim uređajima okvirna cijena je 25 milijuna kuna. Konačni cilj je da kroz 2023. godinu obradi prve pacijente u zadarskoj bolnici.

Liga protiv raka ima na računu oko 2,5 milijuna kuna, a stan koji je dobila donacijom obitelji Švaljek, vrijedan 1,1 milijun kuna, prodat će bude li potrebe za tim.