Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar danas je donirana 2 milijuna kuna vrijedna oprema, nabavljena u okviru INTERREG projekta Firespill. Riječ je o vatrogasnim crijevima, naprtnjačama, izolacijskim aparatima za zaštitu dišnih organa te 50 interventnih odijela, s kojima će vatrogasci moći ulaziti u najzahtjevnije situacije.

- Zadarska postrojba godišnje ima do 900 intervencija, što je oko 50 posto intervencija na području cijele županije, a ako gledamo vatrogasnu snagu u vidu ljudstva, vozila i opreme, onda odradimo 60 do 70 posto posla u cijeloj županiji. Nova oprema dobro će nam doći za spašavanje života i imovine građana, rekao je zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.

Županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić dodao je da se ova postrojba često smatra županijskom, iako je njena nadležnost u samom gradu i nekoliko općina. Ipak, s obzirom da ima 110 zaposlenih vatrogasaca, nasuprot 80 u svim drugim županijskim postrojbama zajedno, jasno je da je često „glavna" i na udaljenim požarištima.

Uoči potpisivanja ugovora o donaciji župan Božidar Longin rekao je kako se nepogode ne mogu spriječiti, ali se možemo pripremiti i biti sigurniji u slučaju nepogoda poput onih koje sada pogađaju američki kontinent.