Zamjenik gradonačelnik, dipl. pravnik Ante Babić objasnio je proceduru koja slijedi nakon što je gradonačelnik Branko Dukić potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2023. godinu, a kojeg su u prekrojenoj verziji izglasali vijećnici SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enia Meštrovića.

- Sada se donosi odluka o financiranju nužnih izdataka, kolokvijalno rečeno, novi mali proračun koji će biti donesen na razdoblje od tri mjeseca. Odluka ide Ministarstvu financija koje će je pregledati i proslijediti na Visoki upravni sud pa ćemo čekati pravorijek suda. Ako sud u roku od tri mjeseca ne donese odluku o zakonitosti proračuna, onda će se donijeti nova odluka o financiranju nužnih izdataka na dodatna tri mjeseca. Izbori se ne mogu raspisati jer je u ovom trenutku proračun donesen i on je kao takav valjan dok netko ne kaže da nije, a to može kazati samo sud, rekao je Babić koji je za primjer situacije u kojoj bi došlo do izbora naveo podnošenje ostavki od strane vijećnika.

Na novinarski upit Dukić je otkrio kako je odluku potpisao u 9 sati, netom prije sastanka s predstavnicima klubova s ciljem pronalaženja kompromisnog rješenja kojim bi se povukao dio amandmana na proračun. Zbog čega je onda uopće sazvao sastanak?, pitali smo gradonačelnika.

- Potpisao sam odluku, ali nisam je poslao. Dao sam im priliku da po hitnom postupku sazovemo sjednicu na kojoj smo mogli riješiti pitanje nezakonitih amandmana. Međutim, nitko se nije pojavio osim Ante Rubeše (Akcija mladih) koji je došao nadvikivati se, ucjenjivati i razgovarati na način „ja tebi - ti meni". To neću dopustiti, odlučan je bio Dukić dodajući kako je situacije nepopravljiva.

Babić je dodatno pojasnio kako gradonačelnik mora donijeti odluku o obustavi proračuna za kojeg smatra da je nezakonit.

- Odluka može biti opozvana do 31. prosinca, što bi se dogodilo da smo u formi zaključka, kao prošle godine na sjednici održanoj 29. prosinca, povukli nezakonite amandmane, istaknuo je Babić koji nam je dao pravno tumačenje procedure koja će uslijediti nakon sudske odluke o nezakonitosti proračuna za koju vjeruju da će biti donesena.

U tom slučaju Visoki upravni sud će Gradskom vijeću naložiti da u roku od 45 dana donese novi proračun. Ako se to ne ostvari, Gradsko vijeće će biti raspušteno i ići će se na nove izbore.