Povećano stvaranje otpada već je neko vrijeme globalni problem čije je rješavanje prioritet u zaštiti okoliša i očuvanju prirodnih resursa. Kada jednom u komunalni otpad bacimo predmet ili ostatak organske tvari koji se mogao ponovno upotrijebiti, reciklirati ili kompostirati, izravno utječemo na zagađenje okoliša i stvaramo dodatne troškove svom kućanstvu i društvima koja se brinu za odvoz i odlaganje otpada.

Zadarska Čistoća provodi niz aktivnosti kojima svoje korisnike educira o odvojenom odlaganju otpada te im isporukom posebnih spremnika olakšava pridržavanje uputa. Prvi korak je razmisliti što nam treba prije kupnje, kako ne bismo stvarali nepotrebne zalihe, a zatim se u trgovini ponašati odgovorno.
Prvi korak je izbjegavanje plastične ambalaže gdje je god to moguće, kupovanje hrane bez ili sa što manje ambalaže i kupovina razgradivih proizvoda. Plastične vrećice možemo zamijeniti platnenima iči čvrstima od reciklirane plastike, koje onda možemo više puta koristiti. Prilikom kupovine važno je voditi se načelom kvalitete, a ne kvantitete, jer se često pokazuje da je manje - više.

Kada proizvod jednom donesemo u kućanstvo, važno je s njime pravilno postupati kako bi što manji dio završio u komunalnom otpadu. Većinu svakodnevnih predmeta koje koristimo moguće je reciklirati, odnosno iz njih izdvojiti korisne materijale koji će zatim poslužiti za izradu novih proizvoda. Sve što se može reciklirati (papir, plastika, metal, staklo) odvaja se u za to predviđene spremnike s narančastim poklopcem, postavljene ispred obiteljskih kuća, stambenih zgrada, institucija i javnih površina.

Iz Čistoće preporučuju da se umjesto bacanja pojedinih predmeta razmotri mogu li se oni uz manje popravke ponovno koristiti, ili na kreativan način upotrijebiti u drugu svrhu. Staklene boce ili teglice nakon pranja spremne su za korištenje u kućanstvu, odjeću se može prekrojiti ili od nje izraditi ukrasne predmete, a loša opcija nije ni da ju poklonimo nekomu ako mu je potrebna. Jedna od preporuka je da se ne kupuje alat koji ćemo samo jednom koristiti - obično ga možemo posuditi kod prijatelja, susjeda, pa čak i u trgovinama koje prodaju alat.

Količina otpada u kućanstvu može se najviše smanjiti kompostiranjem, i to za čak jednu trećinu. Otpad nastao od ostataka hrane, vrtnih ili zelenih proizvoda može se kompostirati i tako proizvesti plodni humus. Kompostiranjem smanjujemo količinu otpada, odvoz i odlaganje, a kompostom vraćamo hranjive tvari tlu iz kojeg su potekle gdje će se postupno pretvoriti u humus tj. plodno tlo. Ne samo da se kompostiranjem rješavate otpada u kućanstvu, već pomažete okolišu, štedite novac i stvarate korisno gnojivo za kućanstvo.

Dva savjeta za kraj kojima još više možete pridonijeti očuvanju okoliša: s obzirom da u slavinama imate pitku vodu, ne kupujte vodu u bocama, jer time opterećujete kućni budžet i bocama zagađujete okoliš. Drugi je da se, kad je god to moguće, u komunikaciji prebacimo na elektronsku poštu i smanjimo korištenje papirnatih pošiljaka.