Gradonačelnik Branko Dukić rekao je na današnjem kolegiju kako je doneseni proračun nezakonit zbog nezakonitih amandmana koje su podnijeli vijećnici Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, a pokušaji da se njega „ugura" u nelegalne odluke i napade na institucije neće proći, zbog čega je potpisao odluku o obustavi izvršenja proračuna.

- Naš prijedlog proračuna koji im je ponuđen je zakonit, razvojni, uravnotežen baš kao i svaki do sada. Sve to nije ovaj koji su svojim amandmanima pretvorili u političko odlagalište nerazvrstanog, ali i opasnog otpada. Zakon nalaže da ja kao odgovorna osoba za izvršenje proračuna ne smijem prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta. Zato sam danas potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna.

Zakon u ovom slučaju jasno upućuje na procedure usklađivanja akta. A to traje. Za svo to vrijeme slijedi nam provedba odluke o nužnom financiranju, a to je jednostavnim rječnikom kazano, potpuna blokada našeg Grada u idućoj godini, kaže Dukić.

Do konačnog usklađenja proračuna sa Zakonom grad će, ističe, biti održavan na „aparatima". Proračunska sredstva koristit će se tek na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje. Nema ni jednog novog ulaganja, niti pokretanja postupaka javnih nabava i natječaja za, na primjer, planirane vrtiće, za koje su dobili sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Nema novih cesta, nema škole, nema parka i svega onoga što je stajalo u prijedlogu.

- Svojim amandmanima skinuli su sredstva da Kneževa i Providurova nastave s radom. Realno, već u veljači ovaj kapitalni nacionalni kulturno turistički EU projekt trebao bi zatvoriti vrata posjetiteljima. Hoće li biti šala kad se zatvori? Ili koji mjesec kasnije zbog sredstava potrebnih za održavanje i plaćanja računa za javnu rasvjetu ili za nastavak Ryanairovih letova? Apsurd ovakve politike vidljiv je možda najbolje u amandmanima Enija Meštrovića: jednim amandmanom, koji sam bez dvojbe prihvatio, želi izgraditi park uz Ulicu Kažimira Zankija, a drugim ukida sredstva za otkup više čestica unutar obuhvata tog parka neophodnih za njegovu gradnju?!

- Vidjeli ste, jedino je došao Rubeša s novim ucjenama, a žalosno je kako je potvrdio da zna kako su mu amandmani nezakoniti. Svojim performansom pokušao je skriti spoznaju da na mogućim novim izborima nije ni blizu izbornog praga. Odgovorno tvrdim, bez imalo subjektivnosti ili političkog interesa, riječ je o izrazito neodgovornom ponašanju velikog dijela vijećnika, nedostatku osjećaja za javno dobro te ogromnom neznanju. Zastrašujuća je to kombinacija od koje se želim odmaknuti u potpunosti jer se nanosi neposredna šteta Zadru.

Dukić je podsjetio na projekte koje su pokušali voditi a neslavno su propali, poput smjene ravnateljice Znanstvene knjižnice, KK Zadar, urbanističkog plana za Kožino, Tehničkog školskog centra, ali i Centra za mlade.

- Zaustavili su usput i osnivanje Centra za mlade. Sa strukom su službe grada izradile i predložile model upravljanja, a oni su to glatko odbili, ugasili. I sad što?? Opet, o tome ne žele govoriti, to se ne pita... Ne zna se njihov plan, ali zna se jedino da centar ne radi, a tamo su već mogli biti koncerti i ostala kulturna događanja! I da njih nema, Centar bi već radio, to odgovorno tvrdim! Meni su građani dali povjerenje temeljem jasnog programa koji sam im predstavio, a oni odobrili na svom biračkom mjestu. I taj je program bio uvršten i u proračun za sljedeću godinu. Dali su mi i odgovornost za zakonito vođenje ove gradske uprave. A imam i odgovornost i hrabrost još jednom izaći pred građane na izbore. Zbog mene građani Zadra sigurno neće biti taoci nečijeg neznanja i neodgovornosti, zaključio je Dukić.