Najava koju smo polovicom ove godine dobili iz Hrvatskih cesta koje već više od tri godine pričaju priču o izmještanju trafostanice i dovršetak nogostupa uz Ulicu Nikole Šubića Zrinskog, još jednom se pokazala nemoguća misija.

Glasnogovornica HC-a Tamara Đurijanček u lipnju nam je prenijela ozbiljne namjere direktora poslovne jedinice Zadar Davida Milina da to napravi do kraja ove godine.

Zašto nije?, pitali smo Hrvatske ceste.

- U odnosu na prijašnja očitovanja, došlo je do ugovaranja izrade projektne dokumentacije za Izmještanje TS 10(20)0,4 kV Zrinski. Putem elektroničkog sustava eKonferencija javnopravna tijela su izdala posebne uvjete, te je trenutno u fazi daljnja izrada. Kako smo i ranije isticali, ovakvu vrstu radova ne možemo izvoditi samostalno već je svaki korak potrebno zasebno ugovarati, pa sukladno tome ne možemo niti samostalno utjecati na dinamiku predmetnog izmještanja, pravdaju se u Hrvatskim cestama.

U odnosu na informaciju iz lipnja, nedovršenom pješačkom stazom ide se puževim korakom do sporne trafostanice.

Što je iz Hrvatskih cesta najavljeno polovicom ove godine?

- Budući da se tijekom izvođenja radova naišlo na poteškoće, čije rješavanje nije isključivo u nadležnosti Hrvatskih cesta d.o.o., a zbog kojih nije bilo moguće završiti sve radove sukladno gore navedenoj građevinskoj dozvoli, poduzete su određene korektivne mjere. Utvrđeno je kako je za uspješni završetak projekta potrebno izraditi izmjene i dopune projektne dokumentacije, koje je u međuvremenu i naručeno, a potom i ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole", službena je informacija iz HC-a, državne firme u zadarskom projektu proširenja te ceste uz Opću bolnicu Zadar.

Barem smo doznali da se TS zove Zrinski a on je povijesno bio veliki vojskovođa u borbi protiv turske najezde, dok je za vrijeme svoga banovanja, Zrinski spasio "ostatke ostataka". Trafostanica uz Ulicu Nikole Šubića Zrinskog metaforički kao da pruža otpor izmještaju.