„Ovo bi trebalo biti naše slavlje, ali Grad je blokiran", dramatično je poručio gradonačelnik Branko Dukić na svečanosti za 33. obljetnicu utemeljenja zadarskog HDZ-a, koja je sinoć u Providurovoj palači u nešto drugačijem formatu okupila brojne članove i simpatizere.

Oni su velikim pljeskom pozdravljali govornike koji su se prisjećali osnivanja u kinu Pobjeda, veličali prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana te kao uspješnu isticali politiku premijera Andreja Plenkovića. Ipak, zbog situacije koja se dan ranije odigrala u Gradskom vijeću, govore su morali mijenjati u zadnji čas, pa je tako Dukić rekao kako je bacio njegovu prvu verziju.

- Slavimo 33 godine (Isusove godine op.a.), što je simbolično u ovo predizborno, ovaj predbožićno vrijeme, ispravio se Dukić i nasmijao prisutne. Do smijeha im nije bilo kad je gradonačelnik govorio o blokadi Grada ističući kako se pokazalo da nema pregovora s "političkim teroristima", misleći pritom na vijećnike SDP-a, Akcije mladih i nezavisne liste Enia Meštrovića.

- Dreka i YouTube pošalice ne mogu riješiti niti jedan stvarni gradski problem, cestu ni igralište ni park, a da ne govorimo o složenim projektima i sustavima. To mogu riješiti samo ozbiljni ljudi koji su se dokazali u svom radu. Danas se, više nego ikada prije, borimo protiv primitivizma, lažnih proroka i onih koji nas na sve moguće načine vrijeđaju i koji za svaki problem nađu načina kako da ga prišiju HDZ-u. Ti isti mudraci u životu nisu napravili ama baš ništa. Kad ih malo pogledate, vidite kako iza njih stoji veliko ništa, pustoš, krš i lom. Jedino čime se bave je opstrukcija, optuživanje i ucjenjivanje. Svjedočili smo tome jučer kada su, nakon dva mjeseca rada i svih nastojanja da ih se uvjeri da budu konstruktivni, na sjednici nasilno izglasali nezakonite amandmane, bez obzira na to što su bili upozoreni da će doći do paralize proračuna, rekao je predsjednik GO HDZ-a i državni tajnik Šime Erlić ističući kako HDZ ne bježi od izbora.

Najveći pljesak prisutnih već tradicionalno je dobio Božidar Kalmeta, u stranačkim redovima "Dario", bivši zadarski gradonačelnik i predsjednik ŽO HDZ-a.

- Bio sam gradonačelnik Zadra. Tada smo se borili da autocesta ipak skrene ovdje pored nas, a ne da ide ravno na Split. Imali smo razumijevanja i za razne druge projekte, bez obzira na ideološki suprotne strane. I to su bili politički bardovi bez obzira kojoj stranci pripadali jer su znali da treba poduprijeti ono što je u interesu Zadra i Hrvatske. Danas, unatrag godinu i pol, što imamo? Branko je rekao da je grad blokiran, a blokiran je od strane tih koji ne žele dobro gradu. No HDZ nije blokiran i ako treba, borit ćemo se protiv onih koji ne žele dobro ovom gradu, koji su neodgovorni, destruktivni i protiv Zadra, poručio je prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Župan Božidar Longin, kojem je proračun prošao bez takvih problema, osvrnuo se na uspješnu turističku sezonu i projekte te uputio poruku zajedništva.

- Držimo se zajedno! Kad smo zajedno, ne može nam nitko ništa, istaknuo je Longin.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, nije govorio o koracima koji sada čekaju Grad Zadar, već je naglasio kako i u Hrvatskom saboru imaju „političke teroriste".

- U zadnjih nekoliko mjeseci Vlada na čelu s Plenkovićem stala je uz ukrajinski narod. Htjeli smo se kroz Hrvatski sabor uključiti u međunarodnu akciju koja se provodi na razini EU. No vidjeli smo ono što vidite u Zadru - političke teroriste, amatere i patuljke, koji su odlučili okrenuti lice od agresije u Ukrajini. To pokazuje tragediju hrvatskih oporbenih političara koji su zbog prizemnih političkih ambicija i poena spremni napraviti ovakve stvari kakve su napravili u Saboru, ali isto tako i u Gradskom vijeću Grada Zadra. Međutim, tu je HDZ koji je spreman i dalje raditi za hrvatski narod i građane Zadra. Branko i Šime, Dario i Božo, vjerujem da ćete uspjeti izdržati pritiske i pokazati građanima tko može najviše doprinijeti na njihovu dobrobit, poručio je Malenica u prizemlju Providurove palače koje je za ovu prigodu bilo obasjano plavom bojom.