Gradski vijećnik Ante Rubeša podnio je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća neopozivu ostavku na mjesto predsjednika i člana Nadzornog kluba KK Zadar. Obrazložio ju je činjenicom da je na mjestu predsjednika bio godinu dana, a i ranije je najavio kako ne namjerava ostati duže vrijeme i "parazitirati" na njemu.

- Prema statutu Nadzorni odbor podnosi godišnje ili u rijetkim slučajevima polugodišnje izvješće. Premda sam u NO proveo točno godinu dana, nažalost radi manipulacija s legalnošću, ostavkama članova NO i upravom koja je nesuradnjom prikrivala kriminal, mogu vam predati samo polugodišnje izvješće, pošto sam samo toliko i bio legalan.

Klub bez imovine je mrtav klub. Radi načina na koji godinama nelegalno financirate klub, pošto mu sredstva ne uplaćujete u prihode već u povećanje svog udjela, klub će vječno biti u računovodstvenom minusu i sve će više biti onih "došljaka" koji viču da ga se ugasi.

Osim problema s vlasništvom krucijalni problem je i ugovorna obveza stvaranja novih dugova. Naime Klub od Grada dobiva 0.6% proračuna od kojih 0.3% mora preusmjeriti ŠC Višnjiku. Lijepo ste to posložili tako da Klub s tradicijom koji dobiva 0.6% proračuna pola od toga uplaćuje novoosnovanoj gradskoj tvrtki, koja iz proračuna dobiva skoro 5%. Veza izmedu Romula i Rema zadarskog gospodarstva seže toliko duboko da je u temeljnom dokumentu, koji je pisan prije nego što se zabila lopata na Višnjiku upisano, kako će se budući Centar Višnjik financirati od KK Zadra. A nama ste tada govorili da se dvorana gradi samo radi potreba KK Zadra, rekao je Rubeša.

Potom je prezentirao podatke po kojima je maksimalni popust od 65 posto koji Višnjik daje klubu samo fiktivan, budući da su fakture uvijek iste.

- Smatram da je nažalost pored puno bitnijih sportskih segmenata, najbitnije riješiti odnose s dvoranom na Višnjiku. Po meni najisplativije i najfunkcionalnije bi bilo da se Bazen atletska staza stave pod nadležnost javne ustanove, pošto i ovako Grad Višnjiku plaća većinu troškova za njihovo korištenje i održavanje, a da se dvorana s pomoćnim dvoranama da Klubu na upravljanje i korištenje na određen broj godina.

Ako vam je ova opcija neshvatljiva postoji i druga, light opcija po kojoj bi ŠC Višnjik postao generalni sponzor KK Zadra, te bi igrači KK Zadra na prsima nosili naziv tog velebnog sportskog centra po cijelom Balkanu u protuvrijednosti onih 0,3 reketa koji im moramo platiti za treniranje.

Treći i po meni najnemoralniji način klupske katarze bi bilo restrukturiranje. Najnemoralniji pošto se svi oni koji su nekad nešto pošteno učinili za klub, ovako ne bi mogli naplatiti. Restrukturiranje se provodi tako što se osnuje još jedna tvrtka sdd KK Zadar na koju se prebaci imovina i dugovi, dok na ovoj prvoj ostaje tradicija. Imovine nemamo a dugova, hvala vama, imamo. Tada se ta druga, po zakonima koje su pisale vaše vlade, odvede lijepo u stečaj i imaš čisti klub.

Preduvjet za sve ovo je naravno povratak poslovnih prostora u dvorani Jazine s čijim bi se iskorištavanjem mogla financirati cijela radna zajednica i omladinski pogon. Povratkom imovine na atraktivnoj lokaciji zasigurno bi povećalo interes privatnih ulagača, kojima je klub u ovakvom stanju nezanimljiv. Ušao sam u NO kako bi iz ljubavi pokušao popraviti ono što ste vi iz pohlepe doveli do financijskog i moralnog dna. Nikad nisam imao namjeru parazitirati nad Klubom, polemizirati i s vama se igrati nekakvog rata prepucavanjem u ime Kluba, što je vjerujem bio vaš jedini razlog zašto ste nas pustili unutra. Donijeli smo promjenu u svim segmentima, a vrijeme će pokazati jesmo li dobro odlučili. Čak smo razgovorom i pomirbom uspjeli klubu priskrbiti financijska sredstva, za koja su se vaše uprave i nadzornici/pročelnici htjeli vući po sudu.

- Želim vas obavijestiti da je moj rad u KK Zadru završio, te da podnosim neopozivu ostavku na poziciju člana a time i predsjednika NO KK Zadra. Odluka o sudbini kluba je i prije bila samo i isključivo na vama. Na nama je bilo da vam ponudimo rješenja, rekao je Rubeša podnoseći ostavku.

Gradonačelnik Branko Dukić je odgovorio kako kukaju te kako sada vide koliko je to sve teško, što je na noge dignulo Meštrovića.

- Opstruirali ste naš rad, vi ste ti koji ste ubili košarku u ovom gradu, poručio je Meštrović.

Dukić je odgovorio kako im treba tematska sjednica o klubu.

- Klub nije počeo s vama, a bome neće ni završiti, odgovorio je Dukić dodajući kako se zna njihov stav oko financiranja te kako nije lako doći do sponzora.
Rubeša se uputio prema vratima vijećnice uz poruku kako nema smisla više razgovarati s Dukićem o tome.

- Pokušavate nogometni stadion uzeti od Višnjika i dati ga HNK Zadar, čije zahtjeve podržavate. To je legitimno, a Zadru ne želite dati Jazine i Višnjik, rekao je Rubeša.