Akcija mladih predala je 34 amandmana na proračun za sljedeću godinu, od čega je desetak starih, odnosno neispunjenih prijedloga.

Vrijednost amandmana je oko 70 milijuna kuna, a među većima izdvajaju se sanacija odlagališta Diklo, izgradnja dječjeg vrtića na Sinjoretovu te izgradnja Osnovne škole Juraj Dalmatinac na Žmirićima.

- Po nama je apsurdno graditi novu školu u dvorištu Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje jer bi bila šteta da se ono ne iskoristi za sportske aktivnosti. Stoga smo odlučili pripremiti sredstva za školu na Žmirićima koje bi rasteretila Benje, istaknuo je Ante Rubeša.

Vijećnik Akcije mladih dodao je kako su amandmanima pokrili sve udruge, a osigurali su i sredstva za Liburniju i Nasadi, dvije gradske tvrtke čiji radnici imaju najmanje plaće.

- Amandmanom od 2 milijuna kuna stvorili bismo sve preduvjete za kolektivne ugovore kojim bi im bila zaštićena radnička prava, istaknuo je Rubeša.

Roko Tadin je naglasio kako uz socijalne mjere amandmani obuhvaćaju i niz infrastrukturnih projekata.

- Od sportske izdvajamo rekonstrukciju dvorana Jazine, Mocire i strelišta unutar te dvorane. Od drugih infrastrukturnih projekata tu je uređenje Ulice Stanka Mraza. Iz Grada su pod tu stavku stavili samo 6 tisuća eura, a iz čega je jasno kako se projekt neće realizirati u sljedećoj godini. U amandmanima je i uređenje ulica Ivana Gundulića, Puta Petrića..., nabrojio je Tadin.

Od amandmana Akcije mladih ove je godine ostvareno jedino povećanje broja stipendija. Zbog toga se, istaknuo je Rubeša, osjećaju prevarenima te nisu htjeli sudjelovati u sastancima s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

- Očekujemo da će i ove godine HDZ-ovci glasati protiv naših amandmana. Mi ne očekujemo ruku od njih, već od vijećnika SDP-a i Enija Meštrovića, istaknuo je Rubeša.

Ovaj put rok predaje amandmana neće biti sporan, ali Rubeša očekuje kritiku zbog izvora financiranja.

- Bitna je materija amandmana, a sredstva se kasnije mogu vratiti rebalansom, poručio je vijećnik Akcije mladih uoči nove sjednice Gradskog vijeća.