Napokon će se obnoviti stup koji ima povijesnu vrijednost i spada u kulturnu baštinu Zadra kao ostaci ulaza u kuću Admirala luke.

Iako je spomenička renta prihod namijenjen za obnovu kulturne baštine, Odjelu za kulture nije palo napamet da se uhvati tog posla kao i onog koji čeka na ulazu u Park Vladmira Nazora kada je 2018. godine urušen dio bedema pod zaštitom UNESCO-a.

Uradio je to i ovaj put pročelnik za komunalne poslove iako mu to ne spada u opis posla.

Pročelnik Robertino Dujela podsjetio je da se taj "prometni incident" dogodio u ožujku kada je kamionom srušen dio stupa koji je godinama na klimavim nogama. Iz susjednog hotela Teatro Verdi dugo su se pribojavali opasnosti od urušavanja. Oni su kao zakupci društvenog doma Tankerske plovidbe obnovili drugi takav stup uz strogi nadzor konzervatora koji su sugerirali privatnom investitoru da bi mogli obnoviti i stup uz Arsenal.

I dogodilo se to što se očekivalo prije ili poslije: kameni dijelovi stupa su se odvalili u dodiru s vozilom. Srećom ispod nije bilo parkiranog vozila a niti prolaznika.

Komunalci su, prema riječima Dujele, osigurali lokaciju a nakon obavljenog izvida struke zatražili ponudu za izradu glavnog projekta sanacije.

- Tek u rujnu smo uspjeli osigurati projektiranje koje je zahtijevalo sudjelovanje konzervatora. Kameni zid je na području kulturno povijesne cjeline Grada Zadra stoga je sanacija zahtjevna. S obzirom na to da je upitna kakvoća originalnog temeljenja zida potrebno je izraditi novi temelj koji bi osiguravao statičku stabilnost, sanacija se vrši na način da se prilikom demontaže zida svi kameni dijelovi označe, odnosno numeriraju te da se ponovno vrate na svoje mjesto, napisao je pročelnik za komunalne djelatnosti.

Iako se sanacija planirala okončati do Božića ali vrijeme nije dalo, ustvrdio je Dujela te dodao da radove izvodi ugovoreni izvođač kamenoklesarskih radova Grada Zadra. Dok ne ispostavi račun Gradu Zadru, pretpostavljamo da se radi o Stipčeviću.