U Koncertnoj dvorani Kneževe palače danas je održana svečana dodjela nagrada u tradicionalnoj akciji Nasmiješeno sunce kojom Grad Zadar već dvadesetu godinu zaredom nagrađuje najuspješnije u ostvarenju turističke sezone.

U kategoriji "najkvalitetniji ugostiteljski objekti" nagradu za najbolji restoran dobio je „Maguro", najbolji caffe bar je „Kavana Sfinga", dok je najboljom konobom proglašena „Vila Velebita", a najboljim noćnim barom „Hype".

Kozmetički salon „Gordana" ima najljepše uređeni izlog trgovine, Art & Heritage hotel Almayer najuređeniji vrt, dok je Shell na Žmirićima najuređenija benzinska postaja.

Vlatka Pehar je najbolja turistička vodička, Nicolas Bajlo iz agencije „Zzuum active vacation" najbolji djelatnik turističke agencije. Za uspomenu iz Zadra turisti su mogli ponijeti staklenu perisku za koju je zadarska kiparica Zvonimira Karavida danas dobila priznanje u kategoriji novi suvenir.

Klaudio Mrkić je najbolji kuhar, Mile Jurjević Adžić najbolji konobar, a Slavka Rogić najbolja prodavačica. Ove godine među djelatnicima Čistoće nagrađen je Nadislav Viduka kao najbolji čistač, dok je priznanje za najboljeg spasilaca na plaži otišlo Dorijanu Marinu. Priznanje u redovima Policijske uprave zadarske otišlo je Tomislavu Joviću koji je naglasio kako mu je čast i zadovoljstvo primiti ovu nagradu.

- Drago mi je što se prepoznaju rad, trud i zalaganje. Naša postaja je jedna od najvećih postaja u Republici Hrvatskoj, a tijekom ljetnog perioda imali smo najviše dojava u cijeloj državi, što je puno za grad koji je peti po broju stanovnika. Nije to lako sve izdržati. Tu smo i za turiste i naše građane da im pomognemo i usmjerimo ih. Nismo samo za represivne radnje, već treba biti profesionalan, uljudan, kulturan, istaknuo je dobitnik ovogodišnje nagrade za najboljeg zadarskog policajca koji je u službi već 12 godina.

Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone dodijeljena su Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi, Čistoći Zadar, novinarki HTV-a Kristini Štrbac i Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Dobitnicima "Nasmiješnog sunca" priznanja su uručili Mario Paleka, direktor Turističke zajednice grada Zadra, te Mate Pinčić, v.d. pročelnika Upravnog odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka. Inače, osim s TZ-om, Grad Zadar je ovu akciju proveo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Obrtničkom komorom Zadarske županije, Udruženjem obrtnika Zadar, Udrugom zadarskih ugostitelja, TZ Zadarske županije i TZ Grada Zadra.

Kako navode iz Grada Zadra, akcija se provodi s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te naposljetku kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena.