U Zadru će se 2022. godina zapamtiti po gubitku dva ljudska života zbog ograde. S bedema u Perivoju kraljice Jelene u ponor od 10-ak metara 7. srpnja je pao i poginuo 20-godišnji turist iz Irske.

Policija nikada nije razjasnila okolnosti tog tragičnog događaja, ali će možda otkriti kako je smrt u nezaštićenom kanalu našao njihov djelatnik. Radi se o 52-godišnjem Zadraninu čije je beživotno tijelo pronađeno 12. prosinca u kanalu čija dubina javnosti nije službeno poznata. Svakako, kanal je bio neograđen na gradilištu Hrvatskih cesta u Ulici Hrvatskog sabora.

Ironija u oba slučaja kako oni koji su na vrhu piramide odgovornosti - prebacuju je na niže. U slučaju ograde na bedemu pod zaštitom UNESCO-a, iz Grada Zadra su se na pitanje o krivnji za to što nema ograde na mjestu na kojem je prije toga smrtno stradao turist, vadili na konzervatore, prebacivali obavezu na Nasade....  Ostat će upamćena izjava iz Ureda gradonačenika Zadra kako oni ne mogu cijeli grad ograditi žicom. I još uvijek je nisu podigli jer je to zahvat dimenzija gradnje atomske centrale a ispalo bi da je to samo njihov propust.

Ali su zakupci u Perivoju odmah stavili privremenu ogradu kao i građevinari na gradilištu zadarske zaobilaznice i time pokazali da je ona trebala biti i prije tragičnih dođaja.

U ovom posljednjem slučaju koji se još istražuje, Hrvatske ceste su obavezan smjer prebacili na izvođača radova koji je po zakonu odgovoran sve dok ne preda gradilište investitoru. Kad se rade radovi na rovovima, ograda je jedna od osnovnih mjera sigurnosti i mi smo naložili da je postave, te je ona većim dijelom i bila postavljena, izjavio je nadzorni inženjer koji je tako potvrdio kako nije bila postavljena uzduž cijelog kanala. Javnost zna da je nakon nesreće postavljena.

Ironija je da policija daje suglasnost na privremenu regulaciju prometa.

Kao i u slučaju s bedema. I opet moramo ustvrditi - sve zbog jedne ograde.