Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i njihovog kluba vijećnika u Gradskom vijeću, Daniel Radeta, objavio je novi uvjet za gradonačelnika Branka Dukića.

- S obzirom na to kako Jurica Dilber još uvijek nije smijenjen s mjesta ravnatelja ustanove Zadarski sport, a u najavi već imamo datum nove sjednice Gradskog vijeća, imam novi uvjet za gradonačelnika. Kako smo u novom Proračunu, uz anketu i pripremu materijala predvidjeli i sredstva za edukaciju nastavnika, tražim da prvi polaznik edukacije o građanskom odgoju bude pročelnik Joso Nekić, objavio je Radeta na svom Facebook profilu.

Pročelnik Nekić kratko nam je rekao kako nema komentara na Radetinu objavu, dok smo predsjednika GO SDP-a pitali znači li novi uvjet da odustaje od prvog ultimatuma za pregovore oko proračuna za 2023. godinu.

- Nikako, nisam odustao od smjene Dilbera, ovo je dodatni uvjet i žuti karton za gradonačelnika jer još nije ispunio prvi. Nastavno na izjavu Jose Nekića kako se građanski odgoj neće uvesti u zadarske osnovne škole sve dok je on pročelnik za odgoj i obrazovanje smatramo kako je ovo pravi put da Nekić napokon shvati važnost uvođenja ovog predmeta. Zbog potpuno neopravdanog i bezrazložnog straha kod Jose Nekića odlučili smo pomoći pročelniku da taj strah i prevlada na način da upravo on bude prvi, neformalni polaznik edukacije. Građanski odgoj počiva na tri stupa, a to su: demokracija, vladavina prava i ljudska prava. Ako pokušamo sadašnjeg pročelnika Nekića staviti u ovaj kontekst, jasno je da mu se on instinktivno opire, no, ako zamislimo budućeg Josu Nekića, onog koji će proći edukaciju iz građanskog odgoja, kao nadolazećeg čovjeka demokratskog mišljenja, jasnih procedura i angažiranog branitelja ljudskih prava, možemo shvatiti koliki je značaj građanskog odgoja. To je odgoj koji transformira čovjeka, usavršava ga, a ako je itko zaslužio da prvi bude usavršen, to je Joso Nekić, poručio je predsjednik GO SDP-a.