Plesali su jedno ljeto: tako bi se mogao nazvati presedan u kojem je prvi put Gradsko vijeće i to rukama oporbe promijenilo sastav Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar. Bilo je krajem rujna 2021. godine, a krajem studenog 2022. podnijeli su kolektivnu ostavku dr. sc. Rafaela Božić, izv. prof. dr. sc. Marko Lukić te Branimir Čakić, dipl. prof. razredne nastave koji je zbog članstva od strane vijećnika tadašnje većine bio i degradiran na svom poslu u Gradskoj knjižnici.

Razlog njihove ostavke je neriješen status Znanstvene knjižnice.

Ovo je najveći prostor Sveučilišne knjižnice koja ima nekoliko knjižnica po odjelima

S obzirom da se radi o dvoje članova sa Sveučilišta jasno je kako je i to oblik pritiska na Gradsko vijeće koje je odbilo prijedlog da ta ustanova od gradske postane sveučilišna knjižnica.

Nove članove Upravnog vijeća opet će predložiti u ime osnivača gradonačelnik Branko Dukić i sve se vraća na isto. Jedina dobivena bitka tadašnje većine vijećnika odavno se pokazala izgubljenom i kod neuspjelog natječaja na ravnateljsko mjesto.

Vijećnici tadašnje većine u Vijeću uspjeli su na početku mandata smijeniti Davora Arasa koji je bio i ravnatelj Znastvene, ravnateljicu škole Marjanu Bakmaz, inače HDZ-ovu vijećnicu te dr. sci Antu Bralića, povjesničara sa zadarskog sveučilišta.