Dani u prosincu ubrzano prolaze i najveseliji blagdan već je „iza kantuna". Treba stoga dobro promisliti što pokloniti našim najmilijima i svima onima kojima želite ove blagdane učiniti ljepšima.

Da bi vam pomogli u toj odluci, organizatori ovogodišnje manifestacije „Đir po gradu"
nude vam nekoliko zanimljivih ideja koje svakako valja razmotriti.

Muzej antičkog stakla u Zadru za sve posjetitelje priprema prigodni popust na cjelokupnu
ponudu staklenih ručno rađenih suvenira. No, na što svakako obratite pažnju kod odabira
poklona nekome „za pod bor" je nešto - za bor!

- Razveselite svoje najmilije originalnim unikatnim poklonom iz naše bogate suvenirske ponude, a novitet ove godine su ručno puhane staklene kuglice koje zasigurno u ovo blagdansko vrijeme mogu uljepšati svačiji dom! - poručili su iz Muzeja.

Ako vas zanimaju staklene kuglice, koje će svaki bor učiniti prekrasnim, dođite u Muzej svaki dan od ponedjeljka do subote od 9,00 do 16,00 sati.

Jedinstven poklon nekomu uistinu dragom je i novi suvenir Arheološkog muzeja u Zadru.

Riječ je o replikama dva tipa bizantskih naušnica iz 8. st. koje su pronađene u Ninu i
Visočanima. Te su naušnice velike kulturno povijesne vrijednosti koje predstavljaju lijepe
primjerke hrvatske kulture.

Ovaj suvenir nastao je u suradnji s poznatim hrvatskim brendom luksuznog zlatnog i srebrnog nakita tvrtkom ZAKS d.o.o.

Arheološki muzej dobio je originalan suvenir koji valorizira i promiče našu kulturnu baštinu, a kako živimo u modernom vremenu, ujedno je i funkcionalan i prilagođen modernoj ženi koja ga može nositi u svakoj prilici, bilo u svakodnevnim ili svečanijim prigodama. Dodajmo i podatak da se naušnice mogu kupiti u suvenirnici Arheološkog muzeja.

Također su jedinstveni i pokloni koji možete sami izraditi, a pogotovo kad su to izradile dječje ruke. Prilika za to pruža se u sklopu božićnih radionica koje organiziraju Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar. Tema radionica je izrada anđela od papira i tekstila. Radionice su primjerene djeci u dječjim vrtićima i učenicima u nižim razredima osnovne škole (razredna nastava), dok materijal za realizaciju radionica osigurava Narodni muzej. Voditeljice radionica su Marija Šarić Ban, kustosica i Lucija Sekula, muzejska pedagoginja.

Radionice su započele 5. prosinca i traju do petka, 16. prosinca, 2022. godine.