Grad Zadar pokušava pronaći zakupce praznih poslovnih prostora u njihovom vlasništvu. Javnim natječajem u zakup se daje ukupno 14 lokala, od kojih je dio i ranije oglašavan.

Među takvima je nekadašnji prostor Foto Vjeke na adresi Jurja Barakovića 7, koji već godinu dana zjapi prazan, iako je Grad Zadar na prvom natječaju zabilježio interes dvije trgovine. No gradonačelnik Branko Dukić poništio je natječaj, a javnosti za to nikad nije ponudio obrazloženje. Drugi natječaj ispao je fijasko, no u Gradu očito imaju svoju računicu jer su unatoč tome na trećem natječaju povisili cijenu s 13 na čak 20 eura/m2. Cijene drugih prostora za koje ranije nije bilo interesa, ostale su iste ili su pak nešto smanjene.

Među novooglašenim prostorima ističu se onaj u Novim vratima na ulazu u Grad, a iz kojeg je početkom studenog, nakon gotovo 25 godina, iselila putnička agencija. Iza njih je ostalo prazan 81 kvadrat koji se daje po cijeni od 19 eura/m2.

Najveći prostor nalazi se na adresi Varoška 6 gdje je 91 kvadrat predviđen za pripremanje i usluživanje hrane i pića. Najmanji je ujedno i najskuplji prostor, a radi se o 5 kvadrata za galeriju na adresi Mihovila Klaića 4 koji se iznajmljuje po početnoj cijeni od 30 eura/m2.

Na objavu ovog natječaja od ljeta su čekali Dikljani, nakon što su mini referendumom odabrali trgovinu kao najpoželjniju namjenu prostora od 50 kvadrata u prostorijama Mjesnog odbora, a u kojima se trebala urediti ordinacija opće medicine. Zainteresirani trgovci u gradsku blagajnu uplaćivat će mjesečnu zakupninu u minimalnom iznosu od 14 eur/m2.

Inače, svi prostori daju se u zakup na pet godina, a rok za dostavu ponuda je 28. prosinca.