Ćelavi ibis (ibiska!) Gypsy zalutala je na zadarsko područje, što je alarmiralo stručnjake koji prate opstanak ove vrste. Dojava o njezinom letu brzo je stigla do hrvatskog BIOM-a, a potom i do ustanove Natura Jadera i lokalnih lovaca, koji su se pobrinuli da se ibisu ništa ne dogodi na proputovanju Zadrom. Uz pomoć GPS lokatora detektirana je točna lokacija te je Gypsy fotografirana i poslana u bazu iz koje se prati njezin let.

- U petak su nas biolozi obavijestili da je u Kruševu, a kako lokalni žitelji često nisu upućeni u to je li vrsta zaštićena, a usto je i egzotična, iz neznanja ju upucaju. Dojavu sam proslijedila našem lovočuvaru Josipu Brajkoviću, a on je dalje izvijestio Lovačkoj udruzi Jarebica iz Obrovca. Lovnik Damir Sunko je okupio lovce, ibisa su detektirali i fotografirali na jednom stupu i potom nekoliko dana pazili na njega. Hranio se nekoliko dana na poljima i potom napustio naše područje, kaže stručna voditeljica Nature Jadera Morana Bačić.

Ćelavi ibis je strogo zaštićena vrsta, a u Hrvatskoj i ostatku Europe je izumro još u 18. stoljeću. Znanstvenici su prije nekoliko godina pokrenuli njegov povratak u stara gnijezdilišta u Njemačkoj i Austriji, u čemu su imali prilično uspjeha. Zatim su leteći paraglajderima pokazivali put Ibisima prema Italiji, gdje bi trebali zimovati i potom se u toplijem dobu godine ponovno vraćati na sjever. Svi su opremljeni GPS uređajima koji prate njihov let.

Nažalost, dio njih zaluta prema hrvatskoj obali, što nikako nije dobra vijest. To se pokazalo prije dvije godine, kada su krivolovci upucali dva ćelava ibisa iznad Vranskog jezera, a i prošle godine, kada je ćelavi ibis Nova uspješno preletio Hrvatsku, ali mu se signal nešto južnije izgubio, što znači da je i on uginuo.

Ženka Gipsy izlegla se u zoološkom vrtu Rosegg 2018. godine, a potom je uzgojena u Überlingenu na Bodenskom jezeru. Zajedno s ostatkom skupine ibisa slijedila je vodiča na paraglajderu, koji ih je odveo na zimovalište u Oasi Laguna di Orbetello u Italiji, odakle je sama trebala migrirati natrag u područje uzgoja. Posljednji put locirana je jutros nešto južnije od Vodica.