Građane Zadra očekuje veliko poskupljenje na računima vode, najkasnije do ožujka 2023. godine. Podizanje cijene kubika vode posljednji put je bilo 2008. godine, a ovo koje slijedi, direktor Vodovoda Tomislav Matek pravda višestruko većim troškom struje.

Do sada godišnja potrošnja električne energije bila je 11 - 12 milijuna kuna. Prema inicijalnoj ponudi iz HEP-a, to će dogodine biti 65 milijuna kuna, istaknuo je direktor Vodovoda u najavi za HRT i dodao kako je lako izračunati da moraju poskupiti na 5 do 5,5 kuna po kubiku. Sada taj kubik potrošene vode iznosi 4.46 kuna, a fiksni dio cijene vode je 13.38 kuna. Na osnovu cijene kubika plaćaju se naknade za korištenjem, za zaštitu i za razvoj vodoopskrbe.

Na osnovu cijene vode dižu se sve ostale stavke, a njih je 9 na računu, među ostalim za odvodnju. Direktor Odvodnje Grgo Peronja nije znao kako je njegov kolega iz Vodovoda već najavio poskupljenje. Ono je prema riječima Peronje, neminovno i realnost s obzirom na povećanje njihovih troškova. Već im je dana godišnja ponuda sa skupljim kemikalijama za održavanje sustava. Samo za pročistač otpadnih voda nasuprot Gradskog groblja, Odvodnja troši godišnje 10 milijuna kuna na kemikalije. Građani održavanje tog uređaja godinama plaćaju preko zajedničkog računa koji im stiže iz Vodovoda.

- Poskupljenje stavki za Odvodnju treba matematički izračunati. Mi zato imamo i obrazac. Potom će odluka o poskupljenju biti na e-savjetovanju početkom iduće godine, najavio je i Peronja.